Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri, ABD ekonomisinde toparlanmanın hız kazanmasına dikkat etmekle birlikte, son dönemde enflasyona yönelik daha gevşek bir stratejiyi uygulamaya koymalarının ardından, Çarşamba günü bu planı ayrıntılar ile destekleme imkanına kavuşuyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) gösterge gecelik faizi değiştirmeyerek yüzde 0 - 0.25 hedef bandında bırakmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Amerikan merkez bankası gösterge faizi 15 Mart'ta Kovid-19'dan kaynaklanan hasarı yumuşatabilmek için bu banda indirmiş ve ondan sona bu seviyede tutmuştu. Komite, 3 Kasım'da gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimlerinden önceki son toplantısının ardından, TSİ 21:00'de bir açıklama yayımlayacak ve yeni ekonomik tahminlerini açıklayacak. Fed Başkanı Jerome Powell açıklamadan yarım saat sonra basın toplantısı düzenleyecek?

Yetkililerin faizlerin 2023 yılının sonuna kadar sıfır seviyesi yakınlarında tutulacağı tahmininde bulunması ve böylelikle Powell'ın Ağustos ayı sonlarında enflasyonun zamanla ortalama yüzde 2 seviyesinde seyretmesini sağlamak için politikayı sıkılaştırmayı geciktireceği yolundaki mesajını güçlendirmesi bekleniyor. Fed'in sanal Jackson Hole toplantısında açıkladığı yeni stratejiye göre, enflasyonun geçmişte hedef seviyesinin altında kalmasını telafi için yüzde 2 hedefini aşmasına tolerans gösterilecek ve maksimum istihdam geniş tabanlı ve kapsayıcı bir hedef olarak değerlendirilecek.

Chicago'da Grant Thornton başekonomisti Diane Swonk, "Powell, Fed'in oyun alanını düzleştirmeyi ve ücretlerin yükselmesi için daha fazla alan açmayı istediğine ilişkin mesajı eve getirecek," dedi ve "Burada asıl hedef, krizden en fazla darbeyi alanların daha fazlasının mümkün olduğunca çabuk tekrar istihdam edilmesine olanak tanımak. Bunun için enflasyonun biraz yükselmesine izin verecekler" değerlendirmesinde bulundu.

Sözlü Yönlendirme

Fed, 2012 yılında belirlediği eşiklerde değişikliğe giderek, faizlerin artırılmasını, yüzde 2 enflasyona ulaşmaya ya da aşmaya veya işsizliğe bağlamayı tartıştı. Bu toplantıda bu adımın atılma ihtimali oldukça yüksek; Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin yüzde 39'u bu adımın bu hafta atılmasını beklerken, diğerleri bu duyurunun 2021'de yapılacağını ya da eşiklerde değişiklik olmayacağını öngörüyor.

Aralarında Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın bulunduğu bazı bölgesel Fed başkanları, piyasaların faizin uzun süre sıfır seviyesi yakınında kalacağını algılamasından dolayı, ilave sözlü yönlendirme için aceleye gerek görmediklerini söyledi.

Citadel Securities LLC. Hazine işlemleri müdürü Michael de Pass, "Fed'in sözlü yönlendirmesi istisnai bir şekilde iyi anlaşılmış durumda, bu nedenle, ilave politika cevabı ile bunu neden daha da güçlendirme ihtiyacı duysunlar ki?" dedi.

Piyasalar

Faizler son bir haftadır, traderların FOMC toplantısını beklemeleri ile birlikte göreceli olarak sakin kaldı. Traderların büyük kısmı, Fed'in faizleri ne kadar daha sıfır seviyesi yakınında tutmaya yönelik planlarını detaylandırmasını bekliyor ve çoğu, politika yapıcıların faizlerdeki olası artışı enflasyonun izleyeceği yola bağlamasını öngörüyor.

Fed'in yeni stratejisinin anlaşılması, Hazine tahvil getiri eğrisinin dikleşmesine ve piyasa başabaş faizlerinden gelen işaretler yorumlanarak, tüketici fiyatlarının 2020 zirvelerine doğru toparlanma beklentilerine yardımcı oldu. Eğer Fed daha fazla detay bekleyen yatırımcıları hayal kırıklığına uğratırsa, Hazine getiri eğrisi daha da dikleşebilir.

Aralarında Jay Barry'nin bulunduğu JPMorgan Chase & Co. stratejistleri, Fed'in piyasaların daha fazla detay için umutlarını karşılamama riski olduğunu ve bu durumda, son aylarda ortaya çıkan iyi niyetin bir kısmının ortadan kalkabileceğini kaydetti.

Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor?

"Bazı politika yapıcıları, toplantı sonrası açıklamada faize ilişkin sözlü yönlendirmesnin güçlendirilmesinin acil olduğu konusunda kuşkulu kalmaya devam ediyor; kimse Fed'in yakın zamanda faiz artırımına gitmesini beklemiyor. Bloomberg Economics, Fed ne kadar erken yeni politika yaklaşımını nasıl uygulayacağı konusunu açıklığa kavuşturursa, o kadar iyi olacağını düşünüyor."

-- Yelena Shulyatyeva, Andrew Husby ve Eliza Winger

Varlık Alımları

FOMC, parasal genişleme (QE) olarak bilinen Hazine tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymet alımlarının sadece piyasanın düzgün işleyişini sağlamak için değil aynı zamanda ekonomiyi desteklemek için de yapıldığı şeklindeki gerekçesini açıklayabilir. Varlık alımlarında artış ya da faizlerde sınırlamaya gidilmesi beklenmezken, bazıları daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor.

Cenevre'de Pictet Wealth Management kıdemli ABD ekonomisti Thomas Costerg, "Daha fazla QE, yeni bir stratejiye geçiş için iyi bir adım olacaktır, ancak şimdi Jackson Hall sonrası coşkunun hızla dağılma rsiki var" dedi.

Tahminler

Fed yeni çeyrek dönem tahminlerini açıklayacak. Faizlerin 2023 yılının sonuna kadar düşük tutulacağının işaret edilmesinden başka, yetkililer ayrıca muhtemelen düşük işsizlik ve 2023 yılı için yüzde 2'nin üzerinde enflasyon tahminlerinde bulunacak.

Johns Hopkins Üniversitesi profesörü ve eski Fed ekonomisti Jonathan Wright, "İşsizlik oranı tahmini, en azından 2020 için, aşağı çekilmek durumunda, ancak tahmin halen oldukça karamsar olacak," dedi ve "İşsizlik oranından başka, diğer göstergeler güçlü değil, bu yüzden faizlerin sıfır seviyesinde tutulmaması konusunda görüş birliği olacak" şeklinde görüş bildirdi.

FOMC Açıklaması

İşsizlik oranında düşüş dahil son ekonomik veriler, beklenenden güçlü çıkarken, FOMC muhtemelen görünüme yönelik risklere ve belirsizliğe vurgu yapacak. Powell, 4 Eylül'de National Public Radio'ya yaptığı değerlendirmesinde, "Toparlanma devam ediyor; bu noktadan sonra zorlaşacağını düşünüyoruz" diyerek bu yolda bir işaret vermişti.

Basın Toplantısı

Sözlü yönlendirme basın toplantısının muhtemelen en önemli konusu olacak ve Powell, enflasyonun yüzde 2'yi ne ölçüde ve ne süreyle aşmasını, harekete geçmeksizin, tolere etmek isteyecekleri konusunda sorular bekleyebilir.

Chicago'da Stifel Nicolaus başekonomisti Lindsey Piegza, "Powell muhtemelen Jackson Hole'da duyurduğu enflasyon hedefleme değişikliğine ilişkin daha fazla detay verecek," dedi.

Powell, "neden esnekliğe ihtiyaç duyulduğu ve neden enflasyon konusunda kısa vadeli endişelerinin olmadığı" konusunda da konuşabilir.

Fed Başkanı ayrıca muhtemelen, Kongre'nin ilave yardım konusunda anlaşmaya varamaması ile birlikte, ek mali yardım konusundaki çağrısını da yineleyecek.