Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre Fed faizleri üç yıl ya da daha uzun bir süre için sıfıra yakın tutabilir. Ayrıca politika yapıcıların ABD ekonomisini resesyondan kurtarma çabalarıyla birlikte bankanın bilançosu 10 trilyon doları aşabilir.

20 - 23 Nisan arasında gerçekleştirilen anketin 31 katılımcısının yarısından biraz fazlasına göre şu anda yüzde 0 - 0.25 olan federal fonlama oranı hedef aralığı en azından 2023 yılına kadar değişmeyecek. Katılımcıların yüzde 22'siyse 2022'den önce hareket etmeyeceğini düşünüyor. 

Bilançonun hangi noktada zirve görüleceği konusundaki medyan tahmini 10 trilyon doları işaret ediyor. Tahminlerin ortalaması ise 10.9 trilyon dolar. Fed'in bilançosu 22 Nisan itibariyle 6.57 trilyon dolara tırmanmış durumda. Geçen ay neredeyse durma noktasına gelen kredi piyasalarını rahatlatmak için 11 Mart'tan beri yapılan 1.64 trilyon dolarlık ABD Hazine tahvili ve mortgage'a dayalı menkul kıymet alımı bilanço genişlemesinde etkili oldu.

Fed aynı zamanda bazı borçlanma imkanlarına da yakında start verecek. Hem doğrudan hem de dolaylı yollardan şirketlere, eyaletlere ve şehirlere trilyonlarca dolarlık kredi sağlama imkanı bulunuyor.

Ekonomistler Fed'den faiz değişikliği beklemiyor

Fed 28 - 29 Nisan'da para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Anket katılımcılarına göre Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faizlerde değişiklik yapmayacak. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu, faizlerin ne kadar uzun bir süre için faizleri sıfıra yakın tutacaklarına veya geniş çaplı varlık alımlarının geleceğine ilişkin ek bir sözlü yönlendirme gelmesini beklemiyor.

Oxford Economics baş ABD finansal ekonomisti Kathleen Bostjancic, "Fed ihtiyaç halinde daha fazla önlem alabileceğini ve buna hazırlıklı olduğunu vurgulayacak. Ancak gelecek hafta yeni bir tedbir açıklanmasını beklemiyoruz." dedi. Ayrıca Bostjancic, Fed'in daha fazla yönlendirme vermesini de beklemediklerini sözlerine ekledi.

FOMC, 15 Mart'ta ekonomi son olayların etkisini hafifletene ve azami istihdam ve fiyat istikrarı hedefine dönene kadar faizleri düşük tutacağını belirtmişti. Yetkililer 23 Mart'ta piyasaların istikrarını korumak için ihtiyaç duyulan miktarda ABD Hazine tahvili ve mortgage'a dayalı menkul kıymet alımı yapacaklarını açıkladılar.

Getiri eğrisi kontrolü

Ekonomistler, yetkililerin bu veya bir sonraki toplantıda bazı vadelerdeki tahvillerde belirli faizleri hedeflemek için varlık alımlarının bir kısmını değiştirmesini (getiri eğrisi kontrolünü) beklemiyor.

Kriz yönetimi konusunda Fed'e ve Başkan Jerome Powell'a yüksek not veren anket katılımcılarının yüzde 90'ı, merkez bankasının borç verme imkanları konusunda doğru tepkiyi verdiğini düşünüyor.

Uzmanların sadece yüzde 24'ü, ayrı bir soruda, Fed'in acil durum alımlarını çöp tahvilleri içerecek şekilde genişletmemesi gerektiğini çünkü bunun yatırımcıların ileride alacağı riski önemli şekilde artıracağını söyledi.

Powell tarafında ise ekonomistlerin yüzde 88'i Fed'in krize yönelik adımları konusunda kurulan iletişimde "harika bir iş çıkardığını" belirtti.

"Toparlanma için en büyük risk kısıtlamaların çok erken kaldırılması"

Virüs sonrası ekonomik toparlanma için en fazla risk oluşturan unsurlara ilişkin verilen yanıtlara göre ilk sırada, sosyal hareketliliğe ve ekonomik faaliyetlere ilişkin kısıtlamaların çok hızlı kaldırılması geliyor.

İkinci sırada gelen risk, kısıtlamaların kaldırılması sonrasında bile birçok ABD'linin normal davranışlarını sürdürmemesi ihtimali olarak görülüyor.