Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in bu akşam faiz oranlarını değiştirmeyerek % 1.50 – 1.75'te tutması bekleniyor, bankanın Aralık ayı tahminleri de 2020 yılında değişiklik olmayacağına işaret ediyordu.

Yatırımcılar açısından 6 konu öne çıkıyor;

IOER FAİZİ

Fed'in rezerv fazlasına ödenen faiz olan IOER'i 5 baz puan artırması bekleniyor. Bu adımın efektif fonlama oranına ılımlı etkisi olabileceği belirtiliyor. IOER faiz oranı şu an %  1.55 seviyesinde bulunuyor.

BİLANÇO

Yatırımcılar bilanço konusunu da yakından izleyecek. Fed Ekim ayında bankacılık sisteminde rezervlerin bollaşması için ayda 60 milyar dolar tutarında Hazine kağıdı alımına başlayacağını duyurmuştu. Başkan Jerome Powell sık sık bunun bir parasal genişleme olmadığını dile getirmişti.

Washington'daki Cornerstone Macro Ortaklarından Roberto Perli "piyasalar Powell'ın bilanço konusunda söylediklerine odaklanacak. Powell bilançonun büyüme hızının bir noktada yavaşlayacağına, sonunda duracağına veya yavaşça büyüyeceğine dair iletişim kurabilir" dedi.

VİRÜS

Powell Çin'de 100'den fazla kişinin ölümüne yol açan virüsün ekonomiye olası etkilerine dair sorularla karşılalabilir. Küresel finans piyasaları SARS virüsü döneminde olduğu gibi artan endişelerden olumsuz etkileniyor. Powell'ın muhtemelen bu konudaki gelişmeleri yakından izlediklerini söylemesi bekleniyor ancak para politikasına etkisi için net bir sinyal beklenmiyor.

SÖYLEM DEĞİŞİKLİĞİ

Komite'nin para politikası metninde Aralık'ta olduğu gibi "Büyümenin ılımlı, enflasyonun % 2 hedefinin altında seyrettiği" söylemini yinelemesi bekleniyor.  Konut sektöründeki iyileşmenin dile getirilmesi olası bir değişiklik...

New York'taki MacroPolicy Perspectives Kurucusu Julia Coronado metinde değişim beklemediklerini belirterek "Ekonomik veriler tahminleriyle paralel, enflasyon da yok, bu da onların sabırlı olmasını gerektiriyor" yorumunu yaptı.

RİSKLER DENGESİ

Powell'ın ABD ekonomisi ve para politikasının iyi bir yerde olduğu söylemini yinelemesi bekleniyor. ABD - Çin ticaret anlaşması sonrası risklerin azaldığına vurgu yapabilir.

Yatırımcıların bu yıl para politikasında gevşeme beklentileri arttı. Fed fon vadeli kontratlarında 2020 yılının sonuna dek 25 baz puanlık faiz indirimi fiyatlanıyor.

UZUN VADELİ HEDEFLER

Her Ocak ayında para politikasında uzun vadeli hedeflerini bildiriye koyan FOMC'nin bu kez para politikasını gözden geçirme sürecinde olması nedeniyle bunu ertelemesi bekleniyor.

Fed kararı bu akşam TSİ 22:00'de açıklanacak. Başkan Powell ise 22:30'da basın toplantısı düzenleyecek.