Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, Perşembe günü koronavirüs pandemisi boyunca 2.3 trilyon dolar tutarında ek yardım sağlayacak yeni adımlar serisini açıkladı. Söz konusu adımlar, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile eyalet ve yerel hükümetlere yardım programları içeriyor.

Buna göre;

Belediye Likidite İmkanı ile eyaletlere ve belediyelere, eyaletlerden, şehirlerden ve büyük ilçelerden doğrudan kısa vadeli borçlanma araçları alımıyla 500 milyar dolarlık likidite verilecek.

Ana Cadde Borç Verme Programı ile 600 milyar dolarlık tahvil alınarak küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi akışını güvence altına alınacak.

Birincil ve İkincil Piyasa Şirket Kredi İmkanı ve Dönemsel Varlık Destekli Menkul Kıymet Borçlanma İmkanı'nın büyüklüğü ve ölçeğini genişleterek 850 milyar dolarlık kredi için destek sağlanacak.

Ücret Koruma Programı (PPP) Likidite İmkanı'nı başlatarak küçük işletmelere yönelik PPP kredileri destekli uzun vadeli dönemsel finansman yoluyla katılımcı finans kurumlarına likidite sağlanacak. 

Fed Başkanı Jerome Powell, açıklamasında "Ülkemizin en yüksek önceliği bu sağlık kriziyle ilgilenmek, hastalara yardım etmek ve virüsün daha fazla yayılmasının önüne geçmek olmalıdır. Bu sınırlı ekonomik faaliyet döneminde Fed'in görevi yapabildiğimiz kadar rahatlama ve istikrar sağlamaktır. Bugünkü adımlarımız toparlanmanın olabildiğince güçlü olmasına yardım edecek." dedi.

Fed "BB" notlu yüksek faizli tahvil alacak

Fed, koronavirüs krizi esnasında küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleyecek program çerçevesinde BB nota sahip yüksek faizli tahvil alımı yapacak.

Fed'in açıklamasına göre tahvillerin alıma uygun olması için 22 Mart itibarıyla en az BBB-/Baa3 nota sahip olması gerekiyor. Sonrasından not indirimine konu olsa bile, hangi imkan ile alım yapılacaksa o tarihte BB-/Ba3 olmak kaydıyla alım yapılabilecek.

İkincil Piyasa Şirket Kredi İmkanı da ABD'de işlem gören ABD'li şirketlere yatırım yapan Borsa yatırım fonları (ETF) alabilecek. Dönemsel Varlık Destekli Menkul Kıymet Kredi İmkanı da Teminatlandırılmış Kredi Yükümlülükleri (CLO) alabilecek.