Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed, yatırımcılardan kriterlere uygun özel sektör tahvil alımı için hazırlanan imkanın 12 Mayıs'ta uygulamaya koyulacağını duyurdu ve haftalardır süren beklemenin ardından, Fed'in acil koronavirüs kredi programının önemli bir parçası devreye alınmış oldu.

New York Fed'in Pazartesi günü internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre, İkincil Piyasa Özel Sektör Kredi İmkanı olarak adlandırılan plan uyarınca, Fed özel sektör tahvillerine yatırım yapmış şartlara uygun Borsa fonlarını (ETF) satın almaya Salı günü başlayacak. Bu program ilk Mart ayında açıklanmış ve finans piyasalarının açıklamadan bu yana göreceli olarak sakin kalmasında önemli bir rol oynamıştı.

Açıklamada, arz edenlerden doğrudan tahvil alımı için hazırlanan diğer bir program olan Piyasa Yapıcı Özel Sektör Kredi İmkanı'nın ise "yakın gelecekte" uygulamaya koyulacağı duyuruldu.

Kongre Mart ayında, 2 trilyon dolar büyüklüğündeki ekonomik destek paketinin bir parçası olarak, Fed kredilerine destek amacıyla, hisse senetleri için 454 milyar dolar ayırdı. İkincil piyasa imkanı, teşvik yasasından fon kullanan ilk Fed programıydı. Fed yetkilileri özel sektör kredi imkanlarını ilk 23 Mart'ta duyurdu.