Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed, Cuma günü de yükselen faizlere istikrar getirebilmek içim fonlama piyasalarına likidite enjekte ederken, yatırımcılar önümüzdeki haftalarda yeniden baskı hissedilebileceği yolundaki endişelerini koruyor.

New York Fed gecelik repo işlemleri yoluyla piyasaya 75 milyar dolar likidite sağladı. Fed bu yolla piyasaya Salı günü 53.2 milyar dolar, Çarşamba ve Perşembe günleri ise  75'er milyar dolar enjekte etmişti. Finansal kriz zamanları öncesi sıklıkla uygulanan bu işlemlerde Fed, teminat olarak devlet tahvilleri alarak piyasaya kısa vadeli nakit veriyor. Wall Street tahvil traderları Cuma günkü repo ihaleside nakit almak için yaklaşık 75.6 milyar dolarlık tahvil teklifi verdiler ve bu miktar dünkü seviyenin daha altında.

New York'ta TD Securities küresel faiz strateji müdürü Priya Misra, "Satış miktarının hafif üzerindeki teklif ve yüzde 1.8 seviyesindeki faiz ile birlikte, Fed piyasayı sakinleştirmede önemli bir rol oynuyor ve bu operasyonları sürdürmek ihtiyacında," dedi ve "Ancak genel olarak, bu işlemler sadece geçici bir çare. Geçici bir çözüm. Büyük korku, dealerların bilançolarının daha kısıtlı olduğu çeyrek dönem sonlarında, bu Fed işlemleri işlemeyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Son likidite eklemesi, Fed'in ihtiyaç duyulduğunda bu işlemlere devam edeceği taahhüdü ile birlikte, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Çarşamba günü rezerv fazlasına uyguladığı faizde gösterge faizdekinden daha fazla indirime gitmesinin ardından geldi. Bu adımlar para piyasalarındaki stresin gidirilmesi için yapılıyor.

Bu işlemler, Salı günü repo faizlerinin yüzde 10 seviyesine çıkarak geçen haftaki seviyelerin yaklaşık dört katına ulaşması sonrası fonlama piyasalarında rahatlamaya neden oldu ve oranlar daha normal seviyelere geriledi.