Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, yaklaşık 8 trilyon dolarlık tahvil portföyünü küçültmeye en azından birkaç yıl daha devam etmeyi öngörse de bazı ekonomistler tahvil alım azaltımlarının bundan çok önce sona ereceğini tahmin ediyor.

Fed’in niceliksel sıkılaştırma (QT) olarak da bilinen bilanço küçültme süreci, Eylül ayı ile birlikte hız kazanarak aylık 95 milyar dolara ya da yıllık 1,1 trilyon doların üzerine çıkacak.

Şimdi Fed’in tahminlerinin aksine tahvil azaltımlarının 2023’te bir noktada sona ereceğini düşünen iki ayrı ekonomist/stratejist grubu oluşmuş durumda. Bir grup Fed’in gelecek yıl ekonomideki yavaşlamaya karşı faiz indirmeye başlamak zorunda kalacağını ve bu nedenle yıl içinde azaltımları durduracağını savunuyor.

Deutsche Bank AG ABD Başekonomisti Matthew Luzzetti, “Fed politika araçlarının aynı yöne kürek salladığından emin olmak isteyecektir. Karışık sinyaller göndermek istemeyeceklerdir” diyor.

Luzetti Eylül 2023’te Fed’in hem faiz indirmeye başlamasını hem de niceliksel sıkılaştırmayı sonlandırmasını bekliyor. İkinci bir grup ise 2019’da olduğu gibi niceliksel sıkılaştırmanın bankacılık sisteminden çok fazla likidite çekilmesine neden olacağı, bu nedenle de tahvil alım azaltımlarının sona ereceği görüşünde.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen ay yaptığı açıklamada, merkez bankası bilançosunun “yeni bir dengeye” kavuşması için 2-2,5 yıl gerekebileceğini söylemişti.