Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in alması beklenen faiz artışının belirsizlikle mücadele eden hisse senedi yatırımcıları için biraz rahatlama sağlayabileceği belirtiliyor.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonla mücadele amacıyla beklentilerden daha şahin bir duruş sergilemesi olasılığıyla birlikte toplantı öncesinde ABD Borsaları üzerindeki baskı S&P 500’ün yüzde 6,2 ve Nasdaq 100’ün yüzde 7 düşmesiyle ciddi şekilde hissedilmeye başlandı.

Önceki dönemleri referans almak gerekirse toplantının bitmesi ve faiz kararının açıklanmasıyla piyasaların bir sıçrama yapması öngörülüyor.

Geçtiğimiz 18 ayda S&P 500, 10 Fed kararından 8'inin ardından yükselirken, Ocak, Mart ve Haziran aylarında Fed toplantılarını takip eden günlerde ise önce sert düşüşler yaşarken ardından yüzde 6 ila 9 arasında yükseliş yaşadı.

“Beklentiler çok şahin olunacağı yönünde ancak Fed tam olarak beklendiği gibi bir karar verebilir veya beklentilerden daha güvercin olabilir” diyen Commonwealth Financial Network’ün Baş Yatırım Sorumlusu Brad McMillan, “Bu muhtemelen bu toplantının piyasa üzerindeki olumsuz yönünü sınırlayarak ilerisi için yukarı yönlü bir bakış açısı sağlayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in bu yıl üst üste beşinci faiz artırımını getirmesi ve politika faizini yüzde 3,25'e çıkarması bekleniyor. Bu durum 10 yıllık tahvil getirilerini yüzde 3,5’la 2011’den bu yana en yüksek seviyesine çıkararak 2011’den bu yana en yüksek seviyesini görmesini sağladı ve birçok yatırımcıyı hisselerini elden çıkarmaya zorladı.

Ancak yaşanan aşırı düşüşler, hisse senetleri için bir destek kaynağı da olabilir. Bank of America tarafından yapılan son aylık ankete göre, fon yöneticileri şimdiye kadarki en zayıf hisse senetleri olurken, nakit seviyeleri rekor düzeye ulaştı.