Advertisement
HABERLER ABONE OL

(güncellendi)

Fed yetkilileri, Haziran ayındaki toplantıda, ABD ekonomi görünümüne yönelik belirsizlikler ve aşağı yönlü risklerin önemli ölçüde arttığı değerlendirmesinde bulundu ve bu durum faiz indirimi için zeminin güçlenmesine neden oldu.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Çarşamba günü açıklanan 18-19 Haziran toplantı tutanaklarında, "Çoğu katılımcı, bu son gelişmelerin devam edeceği ve ekonomik görünüm üzerinde baskı oluşturacağının anlaşılması durumunda ilave para politikası genişlemesine gerek duyulacağı değerlendirmesinde bulundu," denildi.

Tutanaklarda, birkaç politika yapıcının, kısa vadeli faiz indiriminin risk yönetimi açısından garanti edildiğini, zira bu durumun ekonomiye yönelik gelecekteki olası ters şokların etkilerine tampon sağlanmasına yardımcı olabileceğini belirttiği kaydedildi.

Fed'in son toplantısının tutanakları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın kanun yapıcılara yaptığı konuşmadan birkaç saat sonra yayımlandı. Powell bu konuşmasında, ABD merkez bankasının bu ayki toplantıda faiz indirimine yakın olduğunu işaret etti. Fed Başkanı, ekonominin ticaret gerilimleri ve durgun enflasyon dahil aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Enflasyona yönelik endişeler de tutanaklarda önemli bir yer kapladı. Birçok katılımcı, sadece enflasyona yönelik risklerin aşağı yönde eğilim göstermediğine, aynı zamanda enflasyon beklentileri göstergelerinin de Komite'nin yüzde 2 enflasyon hedefi ile uyumlu seviyelerin altında olabileceğine dikkat çekti.

Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 1.5 seviyesinde gerçekleşti ve bu gösterge son yedi yılın büyük bölümünde Fed'in hedef seviyesinin altında kaldı.

Fed yetkililerinin tümü kısa vadede faiz indirimine gidilmesi taraftarı değil. Tutanaklara göre, birkaç yetkili, risklerin artmasına karşın, daha gevşek bir para politikasını desteklemeleri için, ekonomik görünümde daha da kötüleşme görmek istiyor.

Buna ek olarak, tutanaklara göre, bazı katılımcılar, federal fon faizinin (Fed'in gösterge faizi) izleyeceği uygun yolun önceden düşündüklerine göre daha yatay olmasına karşın, faiz indirimi için henüz güçlü bir zemin görmediklerini kaydettiler.

Haziran toplantısında, politika yapıcılar faiz konusunda yeni projeksiyonlarını sundular ve buna göre, 17 yetkilinin sekizi 2019'da en az bir faiz indirimi bekliyor. Böylelikle bu toplantıda FOMC son altı ayda ikinci kez yaklaşımını değiştirmiş oldu.

ABD merkez bankası 2018'de politika normalleştirmesi olarak adlandırdığı strateji dahilinde 4 kez faiz artırımına gitti. Ocak ayında, küresel ekonominin yavaşlaması ile birlikte, yetkililer yaklaşımlarını değiştirerek, faizlerde gelecekteki ayarlamalar konsuunda "sabırlı" olacaklarını söylediler. Böylelikle politika yapıcılar faizleri sabit tuttacaklarını işaret ettiler.

Haziran ayında, politika yapıcılar bir kez daha yaklaşımlarını değiştirdi ve gelen verileri "yakından izleyeceklerini" ve "büyümeyi sürdürmek için uygun hareketi yapacaklarını" belirterek para politikasında gevşemeyi işaret ettiler.