Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in politika yapıcıları geçen ay, "önemli belirsizlikler" ve inatçı bir şekilde düşük seyreden enflasyon ile mücadele ederken ve 2019 yılı için faiz artırımlarına yönelik farklı tahminlerini rafa kaldırdılar ve para politikasında esnekliğin devam ettirilmesine ilişkin ihtiyaca vurgu yaptılar.

Washington'da Çarşamba günü yayımlanan 19-20 Mart toplantısının tutanaklarına göre, "Birkaç katılımcı, federal fon faizi (gösterge faiz) için uygun hedef bandına ilişkin görüşlerinin gelecek verilere ve diğer gelişmelere bağlı olarak her iki yönde de olabileceğini kaydetti."

Tutanaklar, Fed yetkililerinin bu yılın ilk üç ayına da yayılmış gibi görünen geçen yılının dördüncü çeyreğindeki ekonomik yavaşlamaya tepki verdiğini gösterdi. Yetkililer ayrıca, iç harcamalardaki inatçı yumuşaklık riskleri ve Avrupa ve Çin'de beklenenden daha fazla yavaşlama gibi bazı belirsizliklere de dikkat çekti.

Fed'in geçen ay açıkladığı medyan tahmini 2019 yılının kalanında faiz artırımı olmayacağını işaret ediyor. Aralık'taki medyan tahmini bu yıl iki faiz artırımı öngörüyordu. Merkez bankacılar ayrıca hedef politika faizini değiştirmeyerek yüzde 2.25-2.50 bandında bıraktı.

Tutanaklarda, "Karılımcıların çoğunluğu, ekonomik görünümdeki değişim ve görünüme yönelik risklerin muhtemelen yılın kalan kısmında faiz değişikliğine gidilmemesini sağlamasını bekliyor" denildi. Tutanaklara göre, bazı yetkililer, ekonomik büyümenin uzun vadeli trend faizinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda yılın ilerleyen dönemlerinde faiz artırımına gidilebileceğini düşündüğünü gösterdi.

Tutanaklara göre, yavaşlamaya ve risklere rağmen, Fed'in görnümü önemli ölçüde pozitif kaldı. Katılımcılar, tutanakların işaret ettiği üzere, genellikle ekonomik faaliyetin genişlemeye devam etmesini, işgücü piyasasının güçlü kalmasını ve enflasyonun yüzde 2 yakınlarında seyretmesini bekliyor.