Fed tutanaklarında "gereksiz gevşeme" uyarısı
-
ABD Merkez Bankası (Fed), son toplantısına ait yayımladığı tutanaklarda, finansal koşulların "gereksiz" gevşemesinin fiyat istikrarını sağlama çabalarına zarar vereceği konusunda uyardı.
Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 13-14 Aralık 2022 tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin tutanaklarını yayımladı.
Fed yetkilileri tutanaklarda, finansal koşulların "gereksiz" gevşemesinin fiyat istikrarını sağlama çabalarına zarar vereceği konusunda uyarıda bulundu.
Yetkililer tutanaklarda, artan işsizlik ve daha yavaş büyüme riskine rağmen enflasyonu yüzde 2 hedefine doğru düşürme niyetini gösterdi. Diğer taraftan yetkililer, geçen yıl enflasyonu düşürmeye yetecek kadar faiz artırma konusunda "önemli ilerleme" kaydettiklerini de kabul ettiler.
Katılımcıların çoğu, para politikasını daha kısıtlayıcı bir duruşa taşırken esnekliği ve isteğe bağlılığı korumak gereğini vurguladı. Ayrıca, çift yönlü riskleri dengeleme ihtiyacının da olduğunun altını çizdi.
Tutanaklarda, "Hiçbir katılımcı, federal fon oranı hedefini 2023'te düşürmeye başlamanın uygun olacağını beklemiyordu. Kalıcı ve kabul edilemez derecede yüksek enflasyon seviyesi göz önüne alındığında, birkaç üye, tarihsel deneyimin para politikasını zamanından önce gevşetmeye karşı uyarıda bulunduğu yorumunu yaptı." ifadeleri yer aldı.