Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan tüketici fiyat enflasyonu, Cuma günü zayıf çıkan istihdam verilerinin dünyanın en büyük ekonomisi için görünümü daha da karanlık hale getirmesinin ardından ABD merkez bankası Fed'e faiz indirimlerine başlaması için sebep oluşturabilir.

Financial Times'a konuşan BMO Capital Markets faiz stratejisti Jon Hill, "Enflasyon verileri çok önemli," dedi ve "Eğer enflasyon verilerinin de hayalkırıklığı yarattığını görmeye başlarsanız, oyun artık bitmiştir. Fed faiz indirim döngüsüne doğru hareket edecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Fed Başkanı Jerome Powell, daha önceki açıklamalarında, mevcut ekonomik büyümeyi devam ettirmek için "uygun hareket edeceklerini" açıklamış ve bu yorum, Fed'in para politikasını gevşetmeyi düşündüğü şeklinde yorumlanmıştı.

Cuma günü istihdam artışındaki sert düşüşün ardından, vadeli işlem fiyatlamalarına göre, Fed'in Temmuz toplantısında faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 65 seviyesine çıktı.

Fed'in faiz indirimine gideceği beklentisi ile ABD Hazine tahvil faizlerindeki büyük düşüşe karşın, gösterge 10 yıllık ABD başabaşları (uzun vadeli fiyat artışları için piyasa beklentileri ölçümlerinden biri) yüzde 1.74 seviyesinde durgun kaldı. Bu seviye, Fed'in yüzde 2 olan enflasyon hedefinin oldukça altında.

Ancak fiyat artışlarının mevcut ölçümleri güçlü kalmaya devam ediyor. Çekirdek tüketici fiyatları endeksinin (gıda ve enerji hariç) Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 2.1 artış göstermesi bekleniyor.

Bazı yatırımcılar, Fed'in şiddetlenen ticaret savaşlarına bir tepki vereceğini düşünerek, faiz indiriminin neredeyse kesin olduğu değerlendirmesinde bulunuyor. Düşen enflasyon bu görüşleri daha da kuvvetlendirebilir.

BMO Capital Markets'ten Hill, sorunun başabaşların ekonomiyi desteklemek için birden fazla faiz indiriminin gerekebileceğini işaret etmesi olduğunu belirtti ve "Sürpriz olan şu; başabaşlarda yükselişin fazla olmaması. Eğer faiz indirimini makul kılmanın nedenlerinden bir kısmı enflasyon beklentilerini güçlendirmekse, bu işlemeyecek gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Financial Times