Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in iki bölgesel başkanı, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, ABD ekonomisinin karşı karşıya bulunduğu sorunların diğer bir faiz indirimini garanti edebileceğini belirtti.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta verdiği Eylül ayında faiz indiriminin muhtemel olduğu yolundaki mesajını destekledi.

Kaplan Çarşamba günü American Public Media’s Marketplace'e yaptığı değerlendirmede, "Politikada bir ayarlama yapmak ihtiyacında olabiliriz" dedi.

Kaplan, tüketici harcamaları güçlü, ancak merkez bankası faizi belirlerken 'geleceğe bakmak' durumunda kalabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Daly ise, Yeni Zelanda'nın Wellington kentinde yaptığı konuşmanın ardından sorulara verdiği yanıtta, ABD ekonomisinin zorluklarla karşı karşıya bulunduğunu not ederek, şimdi bekle-gör modunda olduğunu belirtti ve "Hendeğe düşüp ondan kurtulmaya uğraşmaktansa hendeğe düşmekten kaçınmak daha iyi" şeklinde görüş bildirdi.

İmalat Sektöründe Zayıflık

Kaplan, imalat sektöründe devam eden zayıflığın er ya da geç işgücü piyasasına yansıyacağı ve bunun da tüketici harcamalarını olumsuz etkileyeceği yolunda endişelerini dile getirdi.

Kaplan, "Eğer bunun olmasını beklersek, çok uzun beklemiş olacağız," dedi ve "Bu nedenle, bu zayıflığın devam ederek yoğunlaşıp yoğunlaşmayacağını görmek için yüksek alarm durumundayım" değerlendirmesinde bulundu. Kaplan, tahvil faizlerinde son dönemde görülen dramatik düşüşü "gerçeğe uygunluk testi" olarak niteledi ve 30 yıl vadeli Hazine tahvil faizinin şimdilerde merkez bankasının kontrol ettiği gecelik fed fonları faizinin altında olduğuna dikkat çekti.

Kaplan, "Bunun bir kısmı küresel likiditeden," dedi ve "Ancak bir kısmı ise gelecekteki büyümeye yönelik beklentilerin çok daha kötümser hale gelmesinden" görüşünü savundu.

Fed geçen ayki toplantısında, yavaşlayan küresel büyüme ve durgun enflasyonu işaret ederek, politika faizi hedef bandını, 10 yılı aşkın süreden sonra ilk kez, 25 baz puan düşürerek yüzde 2-2.25'e indirdi.

Daly, Wellington'daki konuşmasında enflasyona dikkat çekerek, "Şimdilerde, düşük enflasyon baskıları ve tam istihdam için eşiğe yönelik kaydadeğer belirsizlik ile birlikte, genişlemede mümkün olduğu çok işçinin istihdama dahil edilmesi eğilimindeyim" dedi.

Powell geçen hafta Kansas City Fed'in Jackson Hole'da düzenlediği yıllık toplantıda yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin iyi bir yerde olduğunu, ancak "önemli risklerle" karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Fed Başkanı, "Ticaret politikası belirsizliği küresel yavaşlamada ve ABD'de zayıf imalat sektörü ve sermaye harcamalarında rol oynuyor görünüyor" dedi.

Powell, "Güçlü işgücü piyasası ve simetrik yüzde 2 hedefimiz yakınındaki enflasyon ile birlikte, büyümeyi sürdürmek için uygun olanı yapacağız" şeklinde konuştu.