Advertisement
HABERLER ABONE OL

Thomas Barkin 1970’li yıllardakine benzer bir hatadan kaçınmak için Merkez Bankası’nı faiz artışlarını sürdürmesi gerektiğini belirtti.

CNBC’ye konuşan Fed yetkilisi Temmuz ayında enflasyonda görülen gerilemenin memnuniyet verici olduğunu belirterek “enflasyonun düşüşe geçmesinden mutluyuz. Ancak enflasyonun tamamen kontrol altına alındığını görmek istiyorum, bunu görene kadar da faiz artışları devam etmeli” dedi.

ABD’de geçen hafta açıklanan veriye göre Temmuz ayı enflasyonu yıllık yüzde 9,1’den yüzde 8,5’e gerilemişti. Üretici fiyatları da aylık bazda 2 yıldan uzun süre sonra ilk kez düştü. Bu düşüşe rağmen enflasyon Fed’in yüzde 2 olan hedefinin oldukça üzerinde.

Fed son 2 toplantısında enflasyonla mücadele için politika faizinde 75’er baz puanlık artışa gitti. Piyasalarda Eylül toplantısında 75 ya da 50 baz puan artış konusunda görüş ayrılıkları var.

Barkin henüz Eylül toplantısı konusunda bir karar vermediğini ancak agresif olmanın önemli olduğunu belirtti. Barkin herkesin enflasyon konusunda Fed’den aksiyon beklediğini ifade etti.

Barkin konuşmasında 1970’li yıllarda enflasyon hala çok yüksekken Fed’in faiz indirdiği dönemi ‘politika hatası’ olarak niteledi.