Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, ABD’de ekonominin yeniden açılmasından kaynaklanan tedarik zinciri dengesizlikleri giderildiğinde yukarı yönlü fiyat baskısının da azalacağını söyledi.

“Yukarı yönlü fiyat baskısı tedarik sıkıntılarının çözülmesiyle birlikte azalacaktır ama bu biraz zaman alabilir” diyen Bowman, durumu yakından takip edeceğini ve gerekirse öngörülerini değiştirebileceğini söyledi.

Fed yetkilileri enflasyonun bu yıl yüzde 2 hedeflerinin üzerinde olabileceğini ama 2022 ve 2023 yılında yeniden bu seviyelere döneceğini belirtmişlerdi. Fed Başkanı Jerome Powell ise salı günü Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada fiyat artışlarının beklenenden fazla olduğu konusunu yeniden vurguladı.

Bowman konuşmasında para politikasına değinmedi ama politika yapıcıların geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda faiz artışı beklentilerini öne çekmeleri enflasyon risklerine dair endişeleri de artırmıştı.

Fed/Bullard: Powell varlık alımı azaltma tartışmasını başlattı

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed Başkanı Jerome Powell’ın varlık alımı azaltma tartışmalarını resmi olarak başlattığını söylemişti.

Enflasyon hedeflerine ulaşmak için politikaların düzeltmeye ihtiyacı olduğunu belirten Bullard, varlık alımı azaltımına ilişkin tartışmaların gelecek haftalarda devam edeceğini vurgulamıştı.

Fed’in gerektiği zaman politika düzeltmesi yapmak için hazır olması gerektiğini söyleyen Bullard, 2021 ve 2022 yılında yüzde 2 üzerine enflasyon hedefine ulaşılacağını belirtmişti.

Fed'in ilk faiz artırımını 2022'nin sonunda yapmasını beklediğini söyleyen Bullard, 2022 yılı boyunca %2,5-3 arasında oluşacak yüksek enflasyonun faiz artırımı için gereken şartları sağlayacağını da dile getirdi.

"İyi bir yıl ve iyi bir başlangıç olmasını bekliyorduk ama beklediğimizden de iyi bir yıl oldu. Beklediğimizden daha yüksek bir enflasyon var ve burada biraz şahinleşmemizin gayet doğal olduğunu düşünüyorum" diyen Bullard, 2021 yılında enflasyonun yüzde 3 olmasını beklediğini söyledi.