Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in en güvercin politika yapıcılarından biri olan  St. Louis Fed Başkanı James Bullard, finans piyasası kargaşası ve yavaşlamakta olan küresel ekonominin 17-18 Eylül'de yapılması planlanan Fed politika toplantısı öncesi acil bir faiz indirimine gidilmesini gerektirmediğini söyledi.

Bullard, Perşembe günü Fox Business Network'e yaptığı değerlendirmede, olası bir acil toplantıya ilişkin soru üzerine,  "Ben böyle düşünmüyorum," dedi ve "Bu gibi durumlarda zamanlama asla kritik değil. Öyle ya da böyle birkaç hafta muhtemelen sorun yaratmaz. Önemli olan, faizler için doğru alanda olmanız ve gelen verilere uygun bir şekilde tepki vermenizdir" değerlendirmesinde bulundu.

Oldukça nadir görülen Fed'in iki programlı toplantı arası toplanmasına ilişkin traderların arasındaki spekülasyon, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının kızıştığı ve hisse senetlerinde sert düşüşler ve tahvil piyasasından resesyon işaretleri gelmesine neden olan derinleşen küresel ekonomik yavaşlama ortamında hız kazandı.

Bullard kendisini Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) en güvercin üyelerinden biri oalrak görüyor. St. Louis Fed Başkanı, Haziran ayındaki toplantıda faizin 25 baz puan düşürülmesi gerektiği görüşünü savunarak muhalif kalmıştı ve Fed Temmuz toplantısında faizi çeyrek puan düşürmüştü. Yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell ve çalışma arkadaşlarının gelecek ay da harekete geçerek faizi üst üste ikinci ayda da düşürmesini tam olarak fiyatlamış durumda.