Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD'li politika yapıcıların çok düşük enflasyon ve beklelenden daha büyük bir yavaşlama riski ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu ve sigorta olarak ilave faiz indirimi taraftarı olduğunu belirrti.

Bullard, Bloomberg'in ev sahipliğinde Londra'da düzenlenen para ve finans politikası konferansında yapacağı konuşmanın metnine göre, büyümeye yönelik artmakta olan risklerin Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmasını daha zor hale getirebileceğini söyledi.

Bulalrda, Fed'in bu ayki toplantıda faiz indirimine gidip gitmeyeceğinin açık bir soru olduğunu söyledi. Fed'in geçen hafta yayımlanan son toplantı tutanaklarına göre, son iki toplantısda faiz indirimine gitme kararı alan Fed yetkilileri gevşeme politikasını ne zaman durduracaklarını tartışıyor.

Bullard, "FOMC ileriye dönük olarak ilave genişleme sağlamayı seçebilir, ancak kararlar toplantı bazında bazında alınacak" dedi.

Yatırımcılar FOMC'nin 2-30 Ekim'deki toplantıda gösterge faizi 25 baz puan daha indirmesini bekliyor. Ancak Başkan Powell bu yönde hareket edileceğine dair güçlü bir sinyal vermedi.

FOMC'nin güvercin üyelerinden biri olan Bullard, Eylül toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine muhalefet etti ve indirimin 50 baz puanlık daha geniş bir hareket olması gerektiği yolunda tercih belirtti. St. Louis Fed Başkanı birkaç yıldır, inatçı düşük büyümenin faizi düşük faizlerin uygun olduğu yeni bir düşük-enflasyon rejimine doğru götürdüğünü savunmakta.

ABD ekonomisi geçen yıl yüzde 2.5 büyüdü ancak Bullard ekonominin yavaşlamakta olduğunu ve keskin bir yavaşlama riski ile karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Bullard, ekonominin karşı karşıya bulunduğu risklerin yavaşlayan küresel büyüme, ticaret politikasına ilişkin belirsizlik, ABD ve küresel imalat sektöründe daralma ve yavaşlayan işletme yatırımlarını içerdiğini sözlerine ekledi.