Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, koronavirüsün ABD ekonomisi üzerindeki etkisinin çok sert olmasına karşın merkez bankasının ABD'yi deflasyonist tuzaktan uzak tutacak araçlara sahip olduğunu söyledi. 

Clarida, Bloomberg Television'dan Tom Keene'e yaptığı değerlendirmede "Talep çok kötü bir şekilde etkilendi, bunu politikamızla dengelemeye çalışıyoruz. Bu durumun deflasyonist olduğuna inanmıyorum. Bence ABD ekonomisini deflasyondan uzak tutacak ve bu zorlu dönemde ekonomiyi destekleyecek araçlara sahibiz." dedi.

Pandeminin ABD ekonomisi üzerindeki etkisini hafifletmek için agresif bir şekilde yanıt veren Fed, daha önce eşi benzeri görülmemiş büyüklükte acil durum programları başlattı. Faizleri neredeyse sıfırlarken 2.3 trilyon dolarlık kredi desteği verdi. 

Bankanın tüm desteğine rağmen koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkileri daha şimdiden ürkütücü. ABD'de geçen üç haftada neredeyse 17 milyon kişi işsizlik haklarından yararlanmak için başvuruda bulundu. Bu sayı yüzde 13 - 14 seviyelerinde bir işsizlik oranını işaret ediyor. Büyüme tarafında da ABD'nin ikinci çeyrekte sert bir şekilde daralması bekleniyor.