Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkan Yardımcısı Richard CLarida, koronavirüs pandemisinin neden olduğu ekonomik hasarın -ekonomistlerin fiyat baskılarını en iyi seviyede tutmada güvence sağladığına inandığı- uzun vadeli enflasyon beklentilerinin istikrarını tehdit edebileceğini söyledi.

Clarida, Dış Politika Derneği'nde yapacağı online konuşma metninde virüsten kaynaklı bozulmaların fiyatlar üzerinde genel olarak aşağı yönlü baskı oluşturduğunu ifade etti.

Fed Başkan Yardımcısı "Dahası, uzun vadeli enflasyon beklentilerine ilişkin göstergelerin, daralma başladığında, yüzde 2 enflasyon hedefimizle uyumlu olduğunu düşündüğüm aralığın alt kısmında olduğunu, bu daralmanın sertliği düşünüldüğünde aralığın altına düşmesi riski bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olab gıda ve enerji fiyatları hariç rakam Nisan ayında yüzde 1.04 ile Aralık 2010'dan bbu yana görülen en düşük değeri aldı. Bazı ekonomistlerin, aşağı yönlü fiyat baskılarının tüketici ve işletmelerin daha fazla düşüş beklemesine yol açması durumunda deflasyonist bir sarmala girilebileceğine ilişkin endişeleri güçlendi.

Clarida bu konuda doğrudan uyarıda bulunmadı ancak Fed'in yüzde 2 hedefiyle uyumlu enflasyon beklentilerini güvenceye alacak politikaların desteklenmesine "yüksek öncelik" verdiğini söyledi.