Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, koronavirüs salgınının ABD'nin ekonomik görünümünde değişiklik meydana getirip getirmediğini söylemek için "halen çok erken" olduğunu kaydetti ve böylelikle yetkililerin faiz indirimine ihtiyaç olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapma konusunda acele etmediklerini işaret ettti.

Clarida Salı günü Washington'da İş Ekonomisi Ulusal Derneği'nde yaptığı konuşmada, "Para politikası iyi bir yerde ve süregelen büyümeye, güçlü bir işgücü piyasasına ve enflasyonun Fed'in yüzde 2 simetrik hedefine ulaşmasına destek sağlamaya devam etmeli," dedi ve "Ekonomiye ilişkin veriler bu görünümle büyük ölçüde uyumlu bir şekilde gelmeye devam ettiği sürece, para politikasının mevcut duruşu muhtemelen uygun kalmaya devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in 2 numarası, virüsün muhtemelen Çin ekonomisi üzerinde ilk çeyrekte "kaydadeğer bir etkisinin" olacağını kaydetti ve "Çin'deki sorunlar küresel ekonominin kalan kısmına sıçrayabilir. Ancak bu etkilerin boyutuna ve süresine ve hatta görünümde somut bir değişikliğe yol açıp açmayacağına ilişkin spekülasyon yapmak için halen çok erken" dedi.

Clarida daha sonra Çin'in ilk çeyrek verilerinin Nisan ayına kadar gelmeyeceğii sözlerine ekledi.

ABD merkez bankası Fed'in politika yapıcıları üç hafta sonra bir araya gelecek ve bu toplantıda 2020 ve sonraki iki yıl için yeni ekonomik tahminlerini açıklayacak. Fed yetkilileri, bazı özel sektör kuruluşlarının ilk çeyrek ekonomik büyüme tahminlerini düşürmelerine neden olan virüsün ABD ekonomisi üzerindeki etkilerini ölçmeye çalışıyor. Yatırımcılar Fed'in Haziran ayına kadar çeyrek puanlık bir faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentiyi tam olarak fiyatlamış durumda.

Clarida'nın yorumları Fed'in harekete geçmeye hazır olduğunu işaret ediyor.

New York'ta Jefferies LLC kıdemli ekonomisti Tom Simmons, "Virüsün etkisinin ne olacağını bilmek çok zor," dedi ve "Haziran ayına kadar, Fed'in harekte geçip geçmeyeceği konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilmemiz mümkün" değerlendirmesinde bulundu.