Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD ekonomisinin, koronavirüs pandemisinin tekrar güçlenmeye başlamasının büyüme üzerinde baskı oluşturmasından dolayı daha önce düşünüldüğünden daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Daly, Salı günü verdiği mülakatta, "Virüsün bizimle önceden umulduğudan daha uzun bir süre ve daha güçlü bir şekilde kalacağı açık hale geliyor," dedi ve "Ekonominin ihtiyaç duyacağı destek, ekonomiyi canlandırabilecek olmamızdan önce, daha uzun süreli olmak durumunda" şeklinde görüş bildirdi.

Ekonomik toparlanma ABD'nin bazı kesimlerinde virüsün yeni zirveler yapmasının etkisi ile teklerken, Kongre'de yeni mali destek paketi için müzakereler devam ediyor. İşlerini kaybedenlere sağlanan ekstra haftalık 600 dolarlık desteğin ve ödemelerini zamanında yapamayanlar mahkeme emriyle tahliyelerinin durdurulması imkanının süresi Temmuz ayının sonunda doldu. Kanun yapıcılar ve Beyaz Saray ve, her iki imkanın da bir şekilde sürdürülebilmesi için görüşmelerde bulunuyor.

Aralarında Daly'nin de olduğu Fed yetkilileri, ekonomik toparlanmanın izleyeceği yolun büyük ölçüde virüse ilişkin gelişmelere bağlı olduğunu söylüyorlar. Yetkililer hatta Temmuz ayındaki Fed toplantısı sonrası yapılan açıklamada da bu konuya yer verdiler. Daly, ABD merkez bankasının Eylül toplantısına ilişkin de, Fed'in ekonomiye yönelik süregelen desteği hakkında nasıl en iyi iletişim sağlanabileceği konusunu değerlendireceğini sözlerine ekledi.

Daly, "Virüsün ekonomiyi nasıl etkileyeceğine ilişkin daha fazla bilgiye sahip olmamamızla birlikte, sözlü yönlendirmeyi, halkı bilgilendirmede ve piyasalara, hanehalkına ve işletmelere ileride ekonomiyi destekleme konusundaki niyetlerimize ilişkin sinyal vermede nasıl kullanabileceğimizi değerlendireceğiz" dedi.

Daly, gelecek yıl Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkına sahip olacak.