Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, şimdilerde gösterge faizin 2020 yılının sonbahar dönemine kadar sabit kalmasını beklediğini, ancak enflasyonun düşmesi durumunda, ABD merkez bankası Fed'in faiz indirimine gitme ihtiyacı duyabileceğini söyledi.

Evans Pazartesi günü New York'ta yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularına verdiği yanıtta, "Eğer çekirdek enflasyon, diyelim ki yüzde 1.5 seviyesine düşerse, bu durum, para politikasının aslında enflasyonu aşağı yönde baskılama konusunda kısıtlayıcı olduğunu gösterir ve böylelikle bu gelişme doğal olarak faizin düşürülmesi ihtiyacını getirir" dedi ve "Bunun gerçekleşmesini beklemiyorum, ancak varsayımsal olarak konuşursak, bu bir argüman" şeklinde görüş bildirdi.

Bu senaryo varsayımsal görünse de fiyat baskıları gevşemiş durumda. Temmuz 2018'de, mevcut enflasyonun yakından izlenen göstergesi (Çekirdek PCE Fiyat Endeksi), son altı yılda ilk kez Fed'in hedef seviyesi olan yüzde 2'nin üzerine çıktı, ancak bunun ardından yüzde 1.8'e geriledi ve analistler düşüşün sürmesini bekliyor.

Enflasyonun işsizlik oranının yaklaşık 50 yılın en düşük seviyesinde olduğu bir dönemde durgun seyretmesi, Fed yetkililerinin faizin bu yıl sabit tutulacağını neden işaret ettiğinin açıklanmasına yardımcı oluyor.

Evans, CNBC'ye verdiği mülakatta, "Gösterge faizin yatay seyretmesini ve 2020'nin sonbaharına kadar değişmemesini bekliyorum," dedi ve "Benim için, bu durum enflasyon görünümünün desteklenmesine yardımcı oluyor ve yüzde 2 seviyesinde ya da bunun biraz üzerinde sürdürülebilir şekilde kalmasını sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Evans'ın bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı bulunuyor.