Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed'in bu yıl gerçekleştirdiği üç faiz indiriminin ABD ekonomisini iyi bir yerde bıraktığını söyledi.

Evans, New York'ta Dış İlişkiler Konseyi'nde katıldığı bir etkinlikten sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Risk yönetimi endişelerini dikkate alan oldukça iyi bir ayarlama yaptık" dedi.

Evans, politika ayarlarının ekonominin karşı karşıya bulunduğu riskler için iyi olduğunu kaydederek, "Enflasyonu yüzde 2'ye getirmek iyi" değerlendirmesinde bulundu.

Fed yetkilileri, geçen hafta gerçekleştirdikleri toplantıda, gösterge faizi bu yıl üçüncü kez çeyrek puan düşürdü. Yetkililer, finans krizinden bu yana gerçekleştidikleri bu ilk faiz indirimleri için neden olarak ticaret politikasına ilişkin belirsizlik, yavaşlayan küresel büyüme ve hedef seviyesinin altında seyreden enflasyonu işaret ettiler.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası düzenlediği basın tooplantısında, politika yapıcıların faizleri tekrar ayarlamaları için görünümün "tekrar somut bir şekilde yeniden değerlendirilmesi" gerektiğini söylemişti. Beklenenden daha güçlü çıkan tarım dışı istihdam verisi, piyasa fiyatlamalarına göre, gevşemenin şimdilik bittiğine ilişkin yatırımcı algısını güçlendirdi.

Evans, ekonominin iyi bir yerde olduğunu söyledi ve "Tüketiciler çok güçlü. En son verilerin bunu yansıttığını düşünüyorum" dedi.

Williams da aynı görüşte

New York Fed Başkanı John Williams da, merkez bankasının adımlarının ekonomiyi desteklemekte olduğu fikrini paylaşıyor.

Williams, New York'ta farklı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, "Para politikası ılımlı bir şekilde genişlemeci," dedi ve "Bunu, daha yavaş bir büyümeye neden olan küresel faktörlerin ve aynı zamanda Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında seyreden enflasyonun bir yansıması olarak görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de enflasyon son yedi yılın büyük kısmında hedef seviyenin altında kaldı ve Williams bu durumunda fiyat baskılarını yukarı yönde hareket ettirmeyi daha zor hale getirdiğini söyledi.

Williams, "İnsanlar enflasyonun çok düşük kalmasını bekliyor ve bu faktörün enflasyonu aşağıda tuttuğunu düşünüyorum" dedi.