Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kansas City Fed Başkanı Esther George, 2020 yılı için olumlu ekonomik görünümden dolayı, faizin sabit tutulması konusunda "şimdilik" rahat olduğunu söyledi.

Fed'in en istikrarlı şahin yetkililerinden biri olan George, Salı günü Kansas City'deki konuşmasının metninde, "ABD ekonomisi içinde bulunduğumuz dönemde iyi gidiyor. Reel GSYH büyümesi trendin yakınında, işsizlik rekor düşük seviyelere yakın ve enflasyon düşük ve istikrarlı," dedi ve "Benim görüşümce faizleri şimdilik sabit tutmak, ekonominin geçen yıl gerçekleştirilen faiz indirimlerine tepkisini değerlendirmemiz ve gelen verileri izlememiz açısından uygun" değerlendirmesinde bulundu.

Fed yetkililerinin çoğu, 2019 yılında ticaret alanındaki belirsizlikler ve yavaşlayan küresel ekonomiye tedbir amacıyla gösterge faizi 3 kez düşürmelerinin ardından, yakın zamanda düşürme ya da artırma şeklinde bir adım atmak için aceleci olmadıklarını işaret ettiler.

Fed yetkililerinin geçen ay açıklanan faiz projeksiyonlarının medyan tahminine göre, ABD merkez bankası, başkanlık seçim yılında beklemede kalarak politikasında değişikliğe gitmeyecek. Bu projeksiyonlara göre, 17 Fed yetkilisinden sadece dördü bu yıl çeyrek puanlık bir faiz artırımı olabileceği tahmininde bulundu.

George'un bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı bulunmuyor. Kansas City Fed Başkanı'nın geçen yılki toplantılarda oy hakkı vardı ve George 3 faiz indiriminin tümüne muhalif kaldı.