Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Pazartesi günü kaleme aldığı makalesinde, faiz indirimlerine ilişkin temkinli bir dil kullandı.

Kaplan, Dallas Fed tarafından yayımlanan makalesinde, "Bu safhada, ek parasal teşviklerim, ekonomide fazlalıkların ve dengesizliklerin artmasına katkıda bulunmasından ve bunun da nihayetinde yönetilmesi zor ve acılı bir durum yaratabileceğinden endişeliyim" dedi.

Kaplan, kendisinin baz durum senaryosunun bu yıl "sağlam" ekonomik büyüme ve işgücü piyasasının tam istihdamda ya da bunun üzerinde devam etmesi şeklinde olduğunu belirtti. Dallas Fed Başkanı, buna ek olarak, finansal koşulların, kredi maliyetinin ve ulaşılabilirliğinin, tarihi standartlar dikkate alındığında özellikle sağlam olduğunu belirtti.

Kaplan'ın bu temkinli tonu, finans piyasalarında Temmuz ayında Fed'in faiz indirimine gitmesinin neredeyse kesin olduğu yolundaki beklentilerle zıtlık içeriyor. Fed fonları faizi (Fed'in gösterge faizi) vadeli işlemler fiyatlamalarına göre, yatırımcılar gelecek ay faiz indirimi olasılığını neredeyse yüzde 100 olarak görüyor ve bazıları ise 50 baz puanlık bir indirim bekliyor. Bunun yanında,  Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, kamuoyuna önceki toplantıda 50 baz puanlık faiz indirimi çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Kaplan, son iki aylık dönemde, ticaret gerilimlerinin ve belirsizliğin kaydadeğer bir şekilde arttığını ve bunun da işletme yatırımlarını azalttığını ve muhtemelen imalat sektörü üretimini yavaşlattığını kaydederek, "Görünüme yönelik aşağı yönlü riskler arttı" dedi.

Kaplan'ın bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı bulunmuyor.