Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Fed/Kashkari: İlave mali desteğe acil ihtiyaç var

Fed/Kashkari: İlave mali desteğe acil ihtiyaç var

Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, Trump'ın teşvik görüşmelerini durdurmasının ardından, mali, desteğe ilişkin ihtiyaca dikkat çekti

Giriş: 07 Ekim 2020, Çarşamba 17:20
Güncelleme: 07 Ekim 2020, Çarşamba 17:20

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ABD Başkanı Donald Trump'ın teşvik görüşmelerini durdurma yönünde tek taraflı kararının ardından yaptığı açıklamada, ABD ekonomik toparlanmasını desteklemek için ilave mali desteğe acil ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Kaskari, Çarşamba günü CNBC'ye verdiği mülakatta, "Kongre'nin yürütme branşı ile yapabileceği şu; bir araya gelip, agresif bir şekilde, işlerini kaybetmişlerin ceplerine para koymak ve küçük işletmeleri desteklemek. Böylelikle ekonominin genelinde sürmekte olan iflas dalgasını durdurabiliriz. Hızlı harekete geçmek hayati önemde. Her ne yapabilirlerse" dedi.

Trump'ın Salı günü, mali destek paketinin büyüklüğüne ilişkin anlaşmazlığın sürdüğü bir ortamda, Demokratlarla teşvik paketi konusundaki müzakerelerden çekilme kararı, daha sonra geri adım atıyor görünse bile, muhtemelen anlaşmanın başkanlık seçimlerinin yapılacağı 3 Kasım'dan önce çıkma şansını sona erdirecek. Başkan'ın bu duyurusu, Fed Başkanı Jerome Powell'ın kanun yapıcılara mali destek konusunda daha fazlasını yapmaları konusunda en güçlü çağrılarından birini yapmasından birkaç saat sonra geldi.

Kashkari, devam eden koronavirüs ortamında, ABD iş gücü piyasasının durumunu "neredeyse Büyük Bunalım'ın doruğa çıktığı dönemdeki kadar kötü" şeklinde tanımladı ve ülkenin bankalarının, Kongre ve Beyaz Saray Amerikan hanehalkına ve işletmelerine ek mali destek sağlama yolunda anlaşmaya varamaması durumunda, er ya da geç sorunlarla karşılaşacağını iddia etti.

Kashkari, "Amerikalılar tüm faturalarını nasıl ödeyebiliyorlar? Kongre'nin bu denli agresif olmasından dolayı," dedi ve "Eğer bunu sürdürmezlerse, bu kayıplar bankacılık sektöründe birikecek ve hiç kimse nihayetinde bu kayıpların ne büyüklüğe ulaşacağını ve bankaların daha fazla doğrudan desteğe ihtiyaç duyup duymayacağını bilemez" şeklinde görüş bildirdi.