Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD ekonomisinin açık bir şekilde artan risklere rağmen "göreceli olarak güçlü olduğunu" ve bundan dolayı, merkez bankasının bu ay yapılacak toplantıda faiz indirimine gitme ihtiyacında olduğuna ikna olmadığını belirtti.

Rosengren, Easton, Massachusetts'te Salı günkü konuşmasının metninde, "Eğer tüketiciler harcama yapmaya devam ederse ve küresel koşullar daha da kötüleşmezse, ekonomi muhtemelen yüzde 2 civarında büyümeye devam edecek," dedi ve Bu büyüme hızında ve bunun yanında ücretlerde ve fiyatlarda devam eden kademeli artış ile birlikte, benim görüşüme göre, acil bir politika adımına ihtiyaç duyulmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Rosengren'in bu yorumları, politika yapıcıların faizleri çeyrek puan daha düşürmelerinin beklendiği 17-18 Eylül'deki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında tekrar muhalif kalabileceğini işaret ediyor. Rosengren, 31 Temmuz'daki toplantıda, Kansas City Fed Başkanı Esther George ile birlikte 25 baz puanlık faiz indirimi kararına muhalefet etmişti.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirimi kararını, artan küresel risklerden dolayı daha ciddi bir yavaşlama olasılığına karşı savunmada olabilmek için yapılan bir "döngü ortası ayarlama" olarak nitelemişti. Powell, 23 Ağustos'ta Jackson Hole'da yaptığı konuşmada, bu ay Washington'da gerçekleştirilecek FOMC toplantısında diğer bir faiz indirimi daha yapılabileceğini işaret etmişti.

Öte yandan, Boston Fed Başkanı, kendi ekonomik görünümüne ilişkin risklerin artmakta olduğuna dikkat çekti.

Rosengren, "Açık bir şekilde, ticaret ya da jepopolitik sorunların artabileceğine ilişkin aşağı yönlü bir risk var ve bunun sonucu ekonomik tahminlerde görülenden çok daha zayıf bir durum ortaya çıkabilir," dedi ve "Ancak şimdiye dek, bu artan riskler henüz realiteye dönüşmedi" şeklinde görüş bildirdi.