Fed faizleri indirmeye yakın, üyeler daha fazla kanıt istiyor
ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, bankanın faiz indirimine gitme zamanının "yaklaştığını" ifade etti.
Waller, Kansas City Fed tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, geçen birkaç aydaki verilerin, ekonominin daha ılımlı bir hızda büyüdüğünü, iş gücü arzı ve talebinin dengelendiğini ve enflasyonun bu yılın başına kıyasla yavaşladığını gösterdiğini aktardı.
Mevcut verilerin ekonomide "yumuşak inişin" sağlanmasıyla uyumlu olduğuna işaret eden Waller, gelecek birkaç ayda bu görüşü destekleyecek veriler bekleyeceğini belirtti.
Waller, "Nihai hedefimize ulaştığımıza inanmasam da politika faizinde indirimin gerektiği zamana yaklaştığımıza inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Christopher Waller, enflasyonun sürdürülebilir şekilde düştüğüne dair "biraz daha fazla kanıt" görmek istediğini kaydetti.
Öte yandan New York Fed Başkanı John Williams da The Wall Street Journal'a verdiği röportajda, iş gücü piyasası koşullarının kademeli olarak soğuduğuna dair işaretlerle birlikte son üç aylık enflasyon verilerinin bankayı "aradığı dezenflasyonist trende yaklaştırdığını" belirtmişti.
Williams, "Bunlar olumlu işaretler. Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefimize doğru düştüğüne dair daha fazla güven kazanmak için daha fazla veri görmek istiyorum." ifadelerini kullanmıştı.
New York Fed Başkanı John Williams son verilerin güven verici olduğunu ancak merkez bankasının temmuz ve eylül ayları arasında “çok fazla” bilgi edineceğini ve kendisinin de daha fazla ipucu görmek istediğini ifade etti.
Ekim 2021’de Dallas Fed Başkanlığı görevinden ayrılan ve Goldman Sachs Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı üstlenen Robert Kaplan ise eylülde bir faiz indirimini çok yüksek bir olasılık olarak gördüğünü söyledi ve bundan sonraki indirimin aralık ayında yapılabileceğini öngördü.
Öte yandan dün yayımlanan Fed’in Bej Kitap Raporu, üçüncü çeyreğe doğru ABD ekonomisinin hafif bir hızda büyüdüğünü, bazı bölgelerde ekonomik aktivitenin ya yatay seyrettiğini ya da gerilediğini, enflasyonun da soğuma emareleri gösterdiğini ortaya koydu.
Raporda, “Ekonominin geleceğine ilişkin beklentiler, yaklaşan seçim, iç politika, jeopolitik çatışma ve enflasyonla ilgili belirsizlik nedeniyle önümüzdeki altı ay boyunca daha yavaş büyüme yönünde oldu” denildi.