Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Fed Başkanı John Williams, politika yapıcıların, gösterge faizi sıfır seviyesi yakınında tutmanın ötesinde, borçlanma maliyetlerini düşük tutmayı sağlamanın bir yolu olarak, Hazine tahvillerinde belli faizleri hedefleme konusunu "çok düşündüğünü" söyledi.

Williams, Çarşamba günü Bloomberg Television'da Michael McKee ve Jonathan Ferro'ya verdiği mülakatta, böyle bir adımın Fed'in faizler ve diğer politikalar konusunda sözlü yönlendirmesini potansiyel olarak tamamlayabileceğini kaydetti.

Koronavirüs pandemisi ABD ekonomisi üzerinde ağır hasara yol açtı. Yaklaşık 2.4 milyon Amerikalı 16 Mayıs haftasında işsizlik maaşı için başvuruda bulundu ve bununla beraber, evde-kal uygulamalarının başlatıldığı Mart ortasından bu yana toplam 38.6 milyon kişi başvuruda bulunmuş oldu.

Williams, toparlanma işaretlerinin gelmeye başlaması ile birlikte, ekonomik gerilemenin yakın zamanda taban seviyesine yaklaşmış olabileceğini ve yılın ikinci yarısında "oldukça önemli" bir sıçrama beklediğini sözlerine ekledi.

ABD'de kanun yapıcılar virüsün ekonomi üzerindeki etkilerini giderebilmek için 3 trilyon doalr tutarında mali tedbirleri onayladı ve diğer bir yardım paketini daha değerlendiriyor. Merkez bankası ekonomiyi desteklemek ve kredi akışını sürdürmek için gösterge faizi sıfır seviyesi yakınına düşürdü ve bir dizi acil kredi programı hazırladı.

Williams aynı zamanda politika karar organı Federal Açık Pİyasa Komitesi'nin (FOMC) başkan yardımcılığını yürütüyor ve New York Fed'in başkanı olmasından dolayı, 12 bölgesel Fed başkanı arasında daimi oy kullanma hakkına sahip tek üye konumunda.