Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Regülatörler için önem teşkil eden, küresel bankalarda yapılan riskli işlemlerin payı Kovid-19 döneminde çok daha büyük bir hale geldi.

Aralarında Barclays Plc, Citigroup Inc., BNP Paribas SA ve Societe Generale SA'nın da bulunduğu bankalar en şeffaf olmayan varlıklarında, Bloomberg'ün hesaplamalarına göre kaosun hakim olduğu 2020'in ilk yarısında yüzde 20 artış kaydetti.

Bankalar, 250 milyar dolar civarında bir değere sahip olduğunu belirttikleri değerlemesi zor işlemlere sahip. Bunların arasında küresel finan krizi sırasında kötü bir şöhret edinen borca dayalı karmaşık menkul kıymetler de var.

“Seviye 3” olarak adlandırılan bu varlıklardaki artışın basit ve net bir açıklaması yok. Bazıları için yükseliş pandeminin neden olduğu kargaşanın doğal bir sonucu. Konuya yakın analistlere göre piyasanın donmasıyla birlikte güvenli varlıkların fiyatlanması zorlaştı ve risk yöneticileri bu varlıkları bunları farklı bir kategoriye ayırmak durumunda kaldı.

Paris merkezli Axiom Alternative Investments idari ortağı Jerome Legras,'a göre diğerleriyse kaos sırasında düşüş potansiyelini gördükten sonra muhtemelen en riskli pozisyonlarını artırdı. Bankaların “çok para kazanmak için bir miktar karmaşıklığa ihtiyaç duyduğunu dile getiren Legras, “Belli ki bunun rekor kârlar ile bir bağlantısı var.” dedi.

Bankaların bir çoğu için Aralık'tan bu yana kaydedilen artış, beş yılın zirvesinde bulunuyor.

Avrupalı bankalar Seviye 3 rakamlarını çeyreklik bazda açıklamıyorlar, ancak Bloomberg News kıyaslama için altı aylık rakamları kullanıyor.

Bankaların riskli kategorideki varlıkları 2008'den beri düşüş gösterse de sermaye göstergelerine göre değerlendirildiğinde hala yüksek.

Öyle ki, Bloomberg'ün hesaplamasına göre Deutsche Bank AG, Credit Suisse Group AG, Barclays, Societe Generale ve Credit Agricole SA gibi bankaların Seviye 3 varlıkları, çekirdek sermaye rasyosunun yüzde 30'undan daha fazla.