Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Son dönemin popüler konusu blockchain teknolojisi şimdi de enerji sektörünün gündeminde.

Dünyanın önde gelen ekonomi yayınlarından The Economist’te yer alan habere göre, her ne kadar enerji sektöründeki blockchain projelerinin hemen hepsinin deneysel aşamada olduğuna dikkat çekilse de blockchain tabanlı enerji işindeki potansiyelin ölçeği çok büyük olduğu için, bu testlerden bir veya birkaçının başarıyla sonuçlanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberde, yapılan uygulamaların bireyler arasında temiz enerjinin alım satımını kolaylaştırma, arz ve talebi blockchain üzerinden dengeleyerek toplu elektrik piyasalarına denge getirme ve karbon kredileri alım satımı gibi geniş bir yelpazede gerçekleştiğine dikkat çekiliyor.

Ortaya çıkan rakamlarda şimdilik netlik olmasa da, 100’ü aşkın Blockchain odaklı enerji girişimine bugüne kadar 100 ile 300 milyon dolar arası yatırım yapıldığı iddia ediliyor. Haberde ayrıca, temel blockchain teknolojilerini enerji sektöründe geliştirmeyi hedefleyen Energy Web Foundation adlı kâr amacı gütmeyen kuruluşun sözcüsü Sam Hartnett’in şu açıklamasına yer veriliyor: “Şu anda hakim olan tutum, ‘denemedik şey bırakmayalım’ yaklaşımıdır. Nasıl ki cep telefonlarının 1995 civarında yaygınlaşmasıyla mobil iletişimin geleceğini bilmek mümkün değildi ise, bugün de aynı durum blockchain’in enerji sektöründeki geleceği için geçerli.”