Advertisement
HABERLER ABONE OL

Deutsche Bundesbank ve Deutsche Börse tarafından uzlaşma alanında gerçekleştirilen, Hyperledger Fabric ve Digital Asset Platform’u temel alan blockchain testleri başarılı sonuç verdi. Fintechistanbul'da yer alan habere göre, iki yıllık bir süre boyunca geliştirilen prototip, blockchain tabanlı menkul kıymetler uzlaşmalarının test edilmesine yönelik bir sandbox olarak çalıştı. Bu süreçte bono ihracı, uzlaşma, şirket faaliyetleri, geri ödeme ve dijital paraların temini de dahil olmak üzere nakit transferi ve piyasa katılımcıları arasında aktarım gibi konularda çeşitli testler yapıldı. Alman merkez bankası, denemelerin her iki prototipin “gerçekçi bir finansal piyasa altyapısının verimli çalışması” için uygun olduğunu ve daha fazla geliştirme için bir temel oluşturabileceğini belirtti ve ekledi: “Digital Asset Platform ve Hyperledger Fabric’in daha sonra yayımlanan sürümlerinde bu performans daha da artabilir.”

 

'DOĞRU BİR YAKLAŞIM OLDUĞUNU KANITLADIK'

Deutsche Bundesbank’ın yönetim kurulu üyesi Burkhard Balz şunları söyledi: “Proje sırasında Deutsche Bundesbank ve Deutsche Börse bu teknolojinin kullanımı ve somut uygulamaları hakkında çok şey öğrendi. Hızlı gelişimin devam etmesini bekliyoruz ve ayrıca yüksek hacimli uygulamalar için kullanım potansiyelini görüyoruz. En başından itibaren finansal sektörün gereksinimlerini dikkate alan, izinli bir mimarinin doğru bir yaklaşım olduğunu bu testlerle kanıtladık.”

Denemelerin sonuçlarına ilişkin nihai bir raporda, dağıtık defter teknolojilerini esas alan finansal altyapıların mevcut merkezi sistemlere göre maddi bir avantaj sağlayıp sağlamadığı konusunda henüz bir sonuç ortaya çıkmazken, şu ifadeler yer aldı: “DLT tabanlı çözümler için potansiyel dezavantajlar, bazı teknoloji yığınları için yüksek gecikme ve yüksek CPU kullanımı olabilir. Potansiyel avantajların başında ise daha yüksek esneklik ve ortak veri tabanına bağlı olarak uzlaşma maliyetinin düşük olması geliyor. Bu özelliklerin önceliklendirmesi, göz önünde bulundurulan kullanıma özel olarak farklılık gösterecektir.”