Advertisement
HABERLER ABONE OL

ş Bankası Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, kurumların, bir kırılma noktası olacak 2020 yılına kadar dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamalarında büyük fayda olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Aran, "Teknoloji şirketleri finans şirketi olmak istiyor, finans şirketleri de teknoloji şirketi. Bakıldığında her iki tarafında neyi yapması gerektiğini anladığını ve doğru analiz ettiğini gösteriyor. Burada önemli olan nokta müşteri için değer yaratmak, müşteri için hayatı kolaylaştırmak" diye konuştu. Bu konuda müşterinin ihtiyaçlarını uçtan uca karşılayabilen çözümler sunabilmenin önemli olduğunu belirten Aran, bunu tek başına finansla ya da tek başına teknoloji ile yapmanın mümkün olmadığının altını çizdi. Yeni dönemde müşterinin güvendiği, müşterinin tercih ettiği şirketlerin ayakta kalacağını belirten Aran, "Her iki taraf için de aslında hayati bir konu. Özellikle finans şirketleri için çok daha önemli. Çünkü içinde bulunduğumuz dönem teknolojinin çok hızlı geliştiği ve teknolojinin tüm davranışları değiştirdiği bir dönem. Eğer bir finans kuruluşu bu teknolojik değişimi okuyamaz ve müşteri gözünde o değer zincirinde sonda kalırsa, mutlaka ve mutlaka 2020 sonrasında onu zor günler bekliyor olacak" diye konuştu. 2020'nin teknolojik dönüşüm için milat olduğunu vurgulayan Aran, 2020 sonrasında teknolojiyi ve kendi iş alanını birleştirmeyen ve yeni yorumuyla müşterisinin karşısına çıkamayan kurumların, çok zor günler ile karşılaşabileceğini söyledi.

 

MAXITECH İKİ YILDA 1.000 ŞİRKETİ TARADI

İş Bankası olarak teknolojik değişimleri çok yakından izlediklerini Hakan Aran, iki yıl önce  Silikon Vadisi'nde açtıkları Maxitech'in ardından, 29 Ekim'de Şangay'da ofis açtıklarını, önümüzdeki yıl da Londra'da bir ofis açacaklarını söyledi. Burada amaçlarının teknolojik değişimleri yakından izlemenin ötesinde, hangi şirketler, dünyanın neresinde yenilik olarak ne yapıyorsa, hangi değerleri sunuyorlarsa, bunları yerinde görebilmek ve kendi işlerine uygulamak olduğunun altını çizen Aran, "İki yıl önce Silikon Vadisi'nde açtığımız Maxitech ile yaklaşık, 1.000 civarında şirketi taradık. Bunlardan 260'ı ile birebir görüştük. Aralarından 20 tanesi ile birlikte proje yaptık ve bunların altısını da İş Bankası'na kazandırdık ki bunlardan en önemlisi de yapay zeka ve robot çözümleri. Bunlar bizim Silikon Vadisi'nden transfer ettiğimi z çözümler" dedi.

İŞCEP'E GÜNDE 5 MİLYON KİŞİ GİRİYOR  

İşCep'in İş Bankası'nın en çok değer verdiği ve müşterileri tarafından en çok beğenilen ve 6.5 milyon kişinin günde 5 milyon kez girerek işlem yaptığı bir kanal olduğunu söyleyen Aran, bu kanalı klasik işlem kanalından doğal dil anlayarak işlem yapan şekle çevirdiklerini, bunun da arkasında Silikon Vadisi'nde kurulmuş olan şirketin yapay zeka çözümünün yattığını ifade etti.

'YAPAY ZEKA DESTEKLİ ROBOT PEPPER İŞ BANKASI ŞUBESİNDE İŞBAŞI YAPTI'

Yapay zeka destekli robotları olan Pepper'ın 19 Kasım itibarıyla İş Bankası şubelerinde müşterileri karşılamaya başladığının altını çizen Aran, Pepper’ın ve robotik teknolojilerin yeni bir geliştirme alanı olduğunu söyledi. Pepper’ın Türkiye İş Bankası’nın diyalog bankacılığı özelindeki kişisel asistanı olan Maxi ile entegre bir şekilde çalışabileceği bilgisini veren Aran, regülasyonlar nedeniyle Pepper’ın pek çok özelliğini kapatmak zorunda kaldıklarını, şimdilik sadece belli alanlarda kullanılacağının altını çizdi. Pepper'ın şimdilik sadece Türkiye İş Bankası'nın merkez şubesinde hizmet vereceğini kaydeden Aran, "Müşterileri karşılayacak. Müşterilere sıra numaralarını verecek. Müşterilerin sıra beklemeleri durumlarında ise müşteriler ile sohbet edecek" dedi. iş Bankası olarak toplam 20 tane Pepper robotları olduğunu belirten Aran, " 15 tanesi şubelerde hizmet verecek. Ancak sürekli aynı şubede kalmayacak. Hedefimiz Pepper'ın mümkün olduğunca çok şubemizde hizmet vermesi. 1'er ay aralıklarla Türkiye genelindeki şubelerimizde hizmet verecek" diye konuştu.