Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hızla artan dijitalleşe ile birlikte iş modellerinin değiştiğini belirten Akbank Özel Bankacılık ve Yatırım Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Alp Keler, bu süreçte sermaye piyasalarının da değiştiğini söyledi.  Bloomberg HT'de Finansal Teknoloji programına katılan Keler, insan faktörünü, veri ve analitik gibi faktörlerle birleştiren bazı modellerin ön plana çıkmaya başladığını kaydederek, sermaye piyasalarında da bunu gözlemlediklerini vurguladı. Teknolojiyle birlikte hızlı alım satım platformlarının ön plana çıktığını ifade eden Keler, bunun işlem hacimlerini de artırdığının altını çizdi. Sermaye piyasaları tarafında robo danışmanlık hizmetlerinin çok ön plana çıktığını belirten Keler, "2025 yılında portföy yönetimi tarafında robo danışmanlık ile yılında 5-7 milyar dolar varlığın yönetileceğini, toplam portföy yönetimi sisteminin de yüzde 15'ine ulaşılacağını düşünüyorum. Ölçekleniyor, ölçeklendikçe daha fazla ilgili görüyor, ilgi gördükçe de büyüyor" diye konuştu.

'ROBO DANIŞMANLIK TARAFINDA BÜYÜME GÖRECEĞİZ'

Sermaye piyasalarında yeni teknolojilerin iş modellerini otomatikman değiştirdiğini ifade eden Keler, 2006 yılında internetten yapılan işlemlerin ağırlığının yüzde 10 olduğunu, bu rakamın hisse senedinde bugün itibarıyla yüzde 48'e ulaştığını söyledi. Vadeli işlemler piyasasında ise bu oranın yüzde 33'lere ulaştığı bilgisini veren Keler, dolayısıyla artık önemli  miktardaki işlemlerin dijital platformlardan geçtiğinin altını çizdi. Portföy yönetiminde robo danışmanlık tarafında ise bu alan yeni olduğu için henüz sağlıklı bir istatistiki verinin olmadığını kaydeden Keler, "Ama burada şöyle bir hesap ile gitmek gerekebilir bence. Bugün robo danışmanlık hizmeti 10 bin TL, 50 bin TL varlığa da verilebilir bir hizmet. Türkiye'de 7-8 milyonun üzerinde yatırımcı var. BES'te 10 milyonun üzerinde yatırımcı var. Bu kadar kişiye sağlıklı kaliteli danışmanlık hizmeti vermek için 50 bin yatırım danışmanına ihtiyaç var. Bugün böyle bir kaynak yok. O yüzden bunun ölçeklenmesi gerekiyor. Şu anda atılan adımlar da bu ölçeklendirme konusunda atılan adımlar. Bence önümüzdeki dönemde robo danışmanlık alanında da büyüme rakamlarını gözlemleyeceğiz" diye konuştu.        

'GELİRLERDE DİJİTAL KANALIN PAYI 8 AYDA YÜZDE 1'E ÇIKTI'

Akbank Yatırım hizmetleri olarak 2017-2018 itibarıyla özellikle müşteri deneyimini güçlendiren biraz daha dijital alanlara yoğunlaşmaya, dijital kanalları daha etkin kullanmaya başladıklarını belirten Keler, "Yola çıkarken hedefimiz yatırım sürecinde tüm bariyerleri kaldırıp baştan uca yatırımcının hayatını kolaylaştırmak istedik. Mobil yatırım hesap açılışlarından, sözleşme onaylarına, risk profillerine, fon sepeti fonları, halka arz gibi alanlarda önemli adımlar attık. Bu da bizim yatırım hizmetleri gelirlerimizde dijital kanalların payını 8 aylık süreçte yüzde 17-18'lerden yüzde 31'lere çıktı" değerlendirmesinde bulundu.

'ZEKİ VE KUVVETLİ OLAN DEĞİL, DÖNÜŞÜME AYAK UYDURAN ÖN PLANDA OLACAK'

Keler, dünyada değişimin çok hızlı olduğunun altını çizerek, S&P'de ortalama şirket ömrünün 15 yıla kadar düştüğünü söyledi. Bu şirketlerin çoğunun iyi şirket olduğunu belirten Keler, "Bir anlamda aslında zeki ve kuvvetli olanın değil, dönüşüme daha fazla ayak uyduranın ön planda olduğu bir döneme giriyoruz. Bunu yatırım hizmetleri ve sermaye piyasaları alanlarında da yaşamaya başladık, yaşayacağız" diye konuştu.