Advertisement
HABERLER ABONE OL

Uzun yıllardır Dijital Tek Pazar kurgusu üzerine çalışan ve bu konuda pek çok düzenlemeye imza atan Avrupa Birliği’nin sıradaki hamlesi blockchain üzerinden gelecek gibi. Blockchain Türkiye Platformu'nda yer alan Finextra’nın haberine göre, Avrupa Komisyonu bünyesinde yürütülen çalışmalarda bu kez, BBVA dahil Avrupa’nın önde gelen çeşitli bankaları yeni bir platforma davet edildi. Avrupa Birliği ülkelerindeki farklı sektörleri güçlendirmek için blockchainden de faydalanmak isteyen kurumun Brüksel’deki toplantısında, sektör liderleri blockchain ile elde edilebilecek yeni inovatif yöntemler ele alındı.

SADECE FİNANS DEĞİL, BAŞKA SEKTÖRÜLERİ DE DÖNÜŞTÜRECEK

Avrupa Komisyonu Komiseri Mariya Gabriel ile İletişim Ağları, İçerik ve Teknoloji Genel Müdürü Roberto Viola’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen toplantının amacı blockchainden nasıl optimum faydanın sağlanabileceğini ortaya çıkarmak olarak açıklandı. Avrupa Birliği, blockchainin yalnızca finans sektörünü değil farklı sektörleri de dönüştüreceğine inanıyor. Düzenlenen toplantının koordinasyonunun Mariya Gabriel ve Roberto Viola’da olması son derece normal bir durum. Her iki isim de Avrupa Dijital Tek Pazar programının etkin olması için çalışan iki üst düzey isim. Bununla birlikte Viola’nın Dijital Tek Pazar ve blockchain haricinde büyük veri, yapay zeka, kuantum teknolojiler ve enerji yönetimi gibi konularda söz sahibi bir isim olduğunu da eklememiz gerekiyor.

340 MİLYON EURO BÜTÇE AYIRMIŞTI

Viola’nın 4 Ekim 2018 tarihli, “A question of trust: the EU’s blockchain challenge” başlıklı makalesi ise hem kendisinin hem de Avrupa Birliği’nin blockchaine olan bakışını net bir şekilde yansıtıyor. Bu hamle önemli bir adım olsa da Avrupa Birliği’nin blockchaine özel ilk çalışması değil. Kurum, 2013 yılında Horizon 2020 ve 7.Çerçeve Programı (FP7) kapsamında bir araştırma programı başlatmış. Bu program ile 2013 – 2020 arasındaki yedi yıllık dönemde blockchain teknolojisinin gelişimi ve yaygınlığına katkı sağlayacak projeler için 340 milyon Euro’luk bir bütçe ayırmıştı.