Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dağıtık defter teknolojileri, vergi sahtekarlığıyla mücadelede yasal otoritelerin en önemli kozlarından birine dönüşüyor. Fintech İstanbul'da yer alan habere göre, geçtiğimiz yıl Avrupa’da büyük yankı uyandıran CumEx-Files adlı vergi sahtekarlığının ardından, Almanya bu tür girişimleri önlemek için yeni bir atılıma imza atıyor. Alman Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı (BMWi) yeni sistemde blockchainden faydalanacak. Geçtiğimiz yıl ortaya çıkarılan CumEx-Files adlı dolandırıcılık şeması, bazı finans kurumları, hisse senedi tüccarları ve üst düzey avukatlardan oluşan bir şebekenin, Avrupa hazinelerinden milyarlarca dolar kazanmasını sağlayan bir dolandırıcılık sistemiydi.

ALMANYA'NIN KAYBI 63 MİLYAR DOLAR OLMUŞTU

CumEx’in en çok zarar verdiği ülkeler arasında ise yaklaşık 63 milyar dolarlık kayıpla Almanya geliyordu. BMWi adına konuşan Christian Hirte, blockchain sayesinde vergi ödemelerinin herhangi bir zaman aralığına bağlı kalmadan, şeffaf bir şekilde izlenebileceğini ifade etti. Ayrıca bu teknolojinin en büyük getirilerinden biri olan “değiştirilemez” özelliği de, dolandırıcıların işlemler üzerinde oynama yapmalarını engelleyebilir.

TEK ÜLKE ALMANYA DEĞİL

Üstelik vergi dolandırıcılığı ile mücadele noktasında dağıtık defter teknolojilerinden (DLT) fayda sağlamayı planlayan tek ülke Almanya değil. Kasım ayının başlarında, Tayland Gelir Dairesi, vergi ödemelerinin geçerliliğini doğrulamak ve vergi iadesi sürecini hızlandırmak amacıyla, DLT ve makine öğrenimini kullanarak vergi ödemelerini takip etmeyi amaçladığını açıklamıştı. Gelir Dairesi Genel Müdürü Ekniti Nitithanprapas gazetecilere verdiği demeçte, blockchainin ödenen vergilerin geçerliliğini doğrulamak ve vergi iadesi sürecini hızlandırmak için kullanılacağını ifade etmişti.