Advertisement
HABERLER ABONE OL

Borsa İstanbul'daki yüksek frekanslı işlemler (HFT) ve algoritmik işlemler son günlerin en çok tartışılan konularından biri. Daha önce yaklaşık 7 yıl borsa yönetim kurulu üyeliği görevinde de bulunan Piramit Menkul Genel Müdürü Mehmet Osmanoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, algoritmik işlemelerin hedefinin bireysel yatırımcıyı bitirmek olduğu söylemenin büyük bir yanlışlık olduğunu söyledi.

Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Osmanoğlu, algoritmik işlemlerin 1998'den bu yana dünyada olduğunu, Türkiye'de ise 2015 yılının haziran ayında başladığını hatırlattı. Dünyada gelişmiş ülkelerdeki borsalardaki işlem hacminin yüzde 70'i algoritmik işlemlerle yapıldığı bilgisini veren Osmanoğlu, Türkiye'de 3 yılda bu oranın yüzde 15'ler civarına ulaştığını belirtti.  

 

'YOK EDİCİ DEĞİL KULLANAN İÇİN FAYDALANILACAK BİRŞEY'

Osmanoğlu, teknolojinin günümüzde hızla ilerlediğini ve her alanda kullanıldığını belirterek, "Ölçümlenebilir verilerin olduğu, sermaye piyasalarında bu verileri işleyip, kişilerin, kurumların, önceden belirledikleri stratejiye uygun olarak emir üretmeleri çok doğal ve faydalı da bir şey. Bu duygulandırmadan arıtılmış bir karar süreci sunuyor yatırımcıya. İnsanlar duygusaldır. Gün içerisinde, o anki atmosfer içerisinde göremeyebilirler, duygusal davranabilirler bazı kararlarında, ama önceden belirlenen stratejiler onlardan daha objektif karar verirler. Sonuç itibarıyla yok edici değil kullanan için faydalanılacak bir şeydir" değerlendirmesinde bulundu.

Teknolojinin ucuzlaması ve herkes için kullanılabilir hale gelmesiyle herksin faydalanmasının mümkün olduğunu belirten Osmanoğlu, "Ama önce olaya nasıl bakmamız gerektiğine bir karar vermememiz gerekiyor. Bugün algoritmalara çok kötü şeyler, sınırlayalım bunları gibi yaklaşmak, teknolojiye karşı gelmek gibi bir şey" dedi. Osmanoğlu, sonuç olarak algoritmaların hepsinin bir yatırımcının aklından çıkan stratejilerin yazıya dönüşmüş hali olduğunun altın çizdi.  

'BORSA 118 BİN PUANA ÇIKARKEN KİMSE ALGO İŞLEMLERİ KONUŞMUYORDU'

Son günlerde algoritmik işlemlerin çok konuşulmaya başlandığına değinen Osmanoğlu, "Borsa 118 bin seviyelerine giderken, kimse algoları konuşmuyordu. Ama borsa aşağıya inmeye başlayınca ve yakın zamanda tekrar yukarıya dönme ihtimalinin zayıf olduğu konusunda bir kanaat uyanmaya başlayınca piyasada, bunun sebebi olarak algolar gösterilmeye başlandı " dedi. Borsaları düşürenin algoritmik  işlemler ya da işlem kuralları değil, gerçek satıcılar olduğunun altını çizen Osmanoğlu, "Borsaları gerçek alıcılar yükseltir, gerçek satıcılar da düşürür. Öncelikle bunun bir adını koymak gerekiyor" diye konuştu.

'KOLOKASYON MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR'

Osmanoğlu, finansal teknolojinin Borsa İstanbul'da yaygınlaşması,  bunun yatırımcılar tarafından sıklıkla kullanılması ve burada bu imkanı gören diğer yatırımcıların da bu sistemin içine dahil edilmesinin çok önemli bir konu olduğunun altını çizdi. Borsa İstanbul'un kolokasyon maliyetlerini düşürmesi gerektiğinin altın çizen Osmanoğlu, bireysel yatırımcıların teknolojiden daha fazla yararlanmasının sağlanması için buranın fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi gerektiğini söyledi.