Finlandiya'nın başkentinde sıra dışı ısınma kaynağı
Avrupa'da yaşanan enerji krizi ülkeleri farklı arayışlara itiyor. Finlandiya başkent Helsinki'de ısınma için deniz suyunun kullanılacağı bir sistem geliştiriyor. Söz konusu sistem Norveç ve ABD'nin Alaska eyaletinde de kullanılıyor.
Rusya - Ukrayna savaşı ile beraber, Avrupa’nın Rusya’ya yaptırımlar uygulaması, Rusya’nın ise cevap olarak doğalgaz tedariğini kesmesi, Avrupa’da ithal fosil yakıtlara alternatif arayışını hızlandırdı. Finlandiya’nın fosil yakıtlar yerine kullanmayı planladığı kaynak ise deniz suyu.
Finlandiya’nın başkenti Helsinki, hem elektrik üretimi, hem de ısınma için çoğunlukla kömür ve doğalgaz kullanıyor. Şehrin %75’inden fazlası fosil yakıtlar sayesinde ısınıyor.
Finlandiyalı elektrik şirketi Helen Oy ve inşaat şirketi YIT Oyj ile İspanyol inşaat şirketi Acciona SA ortaklığında, Baltık Denizi tabanının, suyun 2 derece ısıda sabit kaldığı derinliklerine, 17 kilometre uzunlukta bir tünel inşa edilmesi ve buradan su çıkarılması planlanıyor.
Plana göre, çıkarılan su, yeraltına yerleştirilmiş ısı pompalarıyla 80 ile 95 dereceye kadar ısıtılacak. Isı pompaları, Helen şirketine ait olan ve 2024’te kapanması planlanan kömür santralinin yerine kurulacak. Isı pompalarının gücü ise yenilenebilir ve nükleer kaynaklardan sağlanacak.
Sistemin, 2030 yılına kadar karbon nötr olmayı planlayan şehrin, yaklaşık yüzde 40’ına yetecek kadar ısı üreteceği tahmin ediliyor. Alaska ve Norveç’te de benzer sistemler kullanılırken, tamamlanmasının 7 yıl süreceği tahmin edilen, 400 milyon euro değerindeki proje, benzer sistemler arasında en büyüğü olacak.
Yaz mevsiminde ise, aynı sistem kullanılarak, soğuk deniz suyu ile şehir soğutulabilecek.