Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Manchester Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Çin Bankaları Program Direktörü İsmail Ertürk, fintech sektörünün korovirüs salgınıyla başlayan ekonomik kriz sürecinde büyük bir sınava girdiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan, son 10-12 yıldır fintech'lerin ekonomi yönetimleri tarafından büyük bir destek gördüğünü, para kazanamıyor bile olsa,iyi bir fintech şirketin fon ve sermayedar bulmasının bu dönemde kolay olduğunu hatırlattı. Söz konusu dönemde düzenleyici otoriteler ve merkez bankalarının da büyük bankalara rakip olsunlar diye regülasyonlar ile fintech'leri desteklediğinin altını çizen Ertürk, salgın ile gelen krizle birlikte, fintech'lere bu iki önemli desteğin ortadan kalktığını söyledi. Borsaların bu dönemde yaklaşık üçte bir değer kaybettiğini belirten Ertürk, "Şu sıralar fintech sektörüne borsadan destek gelmesi zor. Kredi veren fintech tipleri, finansal piyasalardan fon toplayarak kredi veriyorlardı. Bu şirketlerin de bu işlemlerde zorluklar çektiğini görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.  

Öte yandan fintech alanının çok geniş olduğunu ve bu sektörün içinde çok değişik alanların olduğunun altını çizen Ertürk, elinde parası olan ve fon toplama ihtiyacı olmayan fintech'lerin de bu dönem büyük bir avantaj sağladığını belirtti. Online alışverişlerdeki artışın da fintech'lere bir avantaj sağladığını ifade eden Ertürk, "Fintech'lerin iyi bir sınavdan geçeği bir dönem yaşıyoruz" dedi.   

'MERKEZ BANKALARININ DİJİTAL PARA PROJELERİ BUZDOLABINDA'

Son dönemde çok gündemde olan merkez bankalarının dijital para projelerine de değinen Ertürk, koronavirüs salgını nedeniyle şu anda bu projelerin buzdolabına kaldırıldığını söyledi. Merkez bankalarının dijital para basması konusunda Çin ile ABD ve Avrupa iki ayrı yol izleyeceğini belirten Ertürk, "Çin bu konuda epey ciddi adımlar atmıştı ve hükümet çok kararlıydı. Fakat Covid 19 diye bir problem çıktı ve Çin'deki öncelikler de değişti. Şu anda Çin ekonomi otoritesinin öncelikli gündemi ekonomik büyümeyi nasıl yüzde 6-7'lere çıkartırız olacak. ABD ve Avrupa'da durum daha da değişik. Orada merkez bankalarının önceliği ekonomide yaşanan sorunlar. Çin, salgını durdurdu, ekonomi yeniden çalışmaya başladı. ABD ve Avrupa'da ise öncelik anlamında Çin'den de geride dijital para çalışmaları. Salgın ve beraberinde gelen ekonomik kriz ile birlikte dijital para basmak artık merkez bankalarının birincil önceliği olmaktan çıktı. Merkez Bankası dijital para projeleri şu anda buzdolabına" diye konuştu.