Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Başkanı Burhan Eliaçık, sektörde dijital banka lisansı için taslakta belirlenen 1 milyar TL sermaye tutarının aşağı yönde güncellenmesi yönünde bir beklenti olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Eliaçık, bu beklentinin, sadece rakamın yüksekliğinden dolayı değil, bazı başka gerekçelere de dayalı olduğunu söyledi. Eliaçık, "Neticede bu bir bankacılık lisansı. Mevduat toplama izni ve kredi kullandırma yetkisi veriyor. Dolayısıyla çok hassas bir lisans. Bunun için çok güçlü bir finansal yapıya ihtiyaç olduğu ortada. Ancak finansal kapsayıcılığı artırmak için, taslakta bahsedilen konulardan biri de ev hanımlarına, öğrencilere, KOBİ'lere ne şekilde erişeceksiniz? Ücret politikanız ne olacak? Bununla ilgili iş modelleriniz nedir? gibi aslında kurulacak olan dijital bankanın gelecekte hangi adımları atacağı, hangi sektöre, hangi segmente gideceğine dair net bir iş modeli üretilmesi isteniyor. Burası zor bir alan. Yeni bir segment. Dokunmanız gerekiyor. Öte yandan dijital bankaların kredi limitleri, mevduat ve kredide agresif fiyatlama yapamayacak olması gibi bir düzlemde böyle bir yatırımın geri dönüş oranı nedir diye yatırımla ilgili bazı konular gündeme geliyor. Tüm bunları dikkate aldığımızda sektörde 1 milyar TL sermaye şartının aşağı yönlü güncellenmesi yönünde bir beklenti var" dedi.

'Bazı fintechlerin dijital banka olma hayali var'

Dijital bankalar taslağı ile finansal inovasyon, finansal kapsayıcılık ve bankacılık hizmetlerinin geniş kitlelere erişimi için sadece dijital kanallarda hizmet veren yeni bir bankacılık tanımı yapıldığını kaydeden Eliaçık, bununla beraber bazı faaliyet kısıtlarının da getirildiğinin altını çizdi. Eliaçık, "Taslakta, finansal tüketicilere yani bireylere odaklanın, KOBİ'lere hizmet sunabilirsiniz, daha üst segmentte ticari işletmelere hizmet sunamazsınız deniliyor. Bireylere kredi verecekseniz maaşının dört katı, teminat almadan her hangi bir gelirini de belgeleyemeyen tüketicilere 10 bin TL'ye kadar kredi verebilirsiniz deniliyor. Aslında tam da finansal kapsayıcılığın ihtiyacı olan, bankacılık hizmetlerinden yeterince faydalanılmadığı düşünülen kitlelere dijital odaklı bir yaklaşım. Ortadaki 1 milyar TL'lik sermaye yeterliliğini daha aşağılara çekecek olursak, aynı söylemi, aynı amacı fintechler için de bire bir kullanabiliriz. Dolayısıyla bazı fintechlerin dijital banka olma hayali var" diye konuştu.

'Eksik halka tamamlandı'

Dijital bankalar için hazırlanan düzenleme taslağının çok önemli olduğunu ve sektörün görüşüne açıldığını ifade eden Eliaçık, 1 Ocak 2022'den itibaren de yürürlüğe girmesinin öngörüldüğünü kaydetti. Bu çalışmanın Türkiye'de bankacılık sisteminin finansal sistemin gelişimi için milat sayılacak önemli bir gelişmelerden biri olduğunu ifade eden Eliaçık, "Türkiye'de ödeme ve elektronik para kuruluşları ile başlayan çok güçlü bir finansal teknoloji bilgi birikimi ve omurgası var. Son 5-6 yıl içinde sektör ciddi yol aldı. Bunun olması için mevcut bankacılık sistemi ile çok yakından çalışıyor olmamız gerekiyor. Finansal teknoloji şirketlerinin gelişen bir trendi ve Türkiye'deki bankacılık sisteminin yıllardan bugüne gelen, dijitalleşen bir bankacılık yapısı var. Sektörün ödeme hizmetlerinde ileriye taşınabilmesi için bankalarla çok finansal teknoloji şirketlerinin çok yakın çalışması, işbirliği zemininin gerekiyor. Aslında bu taslak bize aradaki eksik halkanın tamamlandığını söylüyor" diye konuştu.

'Servis bankacılığı modeli çok kıymetli'

Taslakta en az dijital banka kadar önemli servis bankacılığı modelin de yer aldığının altını çizen Eliaçık, "Burada dijital bankalara sadece kendin için, kendi kanallarından, kendi müşterilerine erişeceğin bir iş modeli düşünmek zorunda değilsin. Yanında servis bankacılığı modeli ile ara yüz geliştirici, yani finansal teknoloji şirketleri sana ulaşabilir. Senin doğrudan ya da açık bankacılık hizmetlerinden yararlanarak onlar da müşterilerine bankacılık hizmetlerini ulaştırabilir. Finansal inovasyon ve finansal kapsayıcılığın artması için bu mutlak ama mutlak olması gereken bir açılımdı" değerlendirmesinde bulundu.

'Temel odağımız ödeme hizmetlerinin gelişimine katkı sağlamak'

Bir yıl önce kurulan TÖDEB'in bütün çalışmalarının ana hedefinin 'Türkiye'de ödeme hizmetlerinin gelişmesine nasıl katkı sunarız' olduğunu ifade eden Eliaçık, bütün komitelerde Birlik üyelerinin sektörün gelişimi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Eliaçık, TÖDEB'e 30 ödeme kuruluşu ve 26 tane elektronik para kuruluşunun üye olduğunun altını çizdi.