Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Fransa'nın 'AA' seviyesindeki ülke notunun görünümünü revize ederek 'negatif'e indirdi.

Fransa'da pandemi nedeniyle bu yıl kamu maliyesi ve ekonomik faaliyetlerde önemli kötüleşme bekleyen Fitch Ratings'in açıklamasında "Mart'ta başlayan kısıtlama önlemleri nedeniyle ekonomik faaliyetin çok azalması ve ekonomiyi destekleyici hükümet politikaları bir araya gelerek, hükümet borçlanmasını ve borçluluğu sert bir şeklinde artıracak." dendi.

Fitch'in açıklamasında Fransa'nın genel mali borcunun GSYİH'nin 2019'daki yüzde 3.0'dan bu yıl yüzde 9.3'e yükselmesinin beklendiği belirtildi. İlk tahmine göre ülkenin GSYİH'si ilk çeyrekte yüzde 5.8 daraldı. Reel GSYİH'nin ise bu yıl yüzde 7.0 azalması bekleniyor.

Diğer Avrupalı ekonomiler gibi Fransa'nın da ekonomiyi desteklemek için milyarlarca euro harcama yapması bekleniyor. Bu durum, kamu maliyesini zorlarken, borcu yukarı çekiyor. Fransız hükümeti, borç yükünün bu yılın sonunda GSYİH'nin yüzde 115'ine ulaşmasını bekliyor.

Acil durum mali önlemleri Fransa'ya ek olarak en azından 110 milyar euroya mal olacak. Ancak hükümet yazdan önce başka bir bütçeyle daha fazlasının geleceğini düşünüyor. Fransa, izin programları, vergi muafiyetleri ve şirketler için kredi garantilerine ek olarak, özellikle bazı sektörler için yardım paketleri planlıyor.

Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Nisan ayındaki acil durum bütçesini sunduğunda "İnsan ve ekonomik sermayemizi korumak kamu maliyemizi korumaktan daha iyi. Zamanı geldiğinde onu nasıl onaracağımız üzerinde çalışacağız." demişti.