Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Fitch/Mourgues: Takipteki alacaklar rasyosu yükselecek

Fitch/Mourgues: Takipteki alacaklar rasyosu yükselecek

Fitch Direktörü Aurelien Mourgues, Bloomberg HT yayınında "Tahsili gecikmiş alacaklar rasyosunun yaklaşık yüzde 5-6.5'e çıkması beklentisindeyiz. Yeniden yapılandırılan kredilerin de oranını gözlemleyeceğiz. Bu oranın artacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı

Giriş: 23 Aralık 2020, Çarşamba 17:42
Güncelleme: 23 Aralık 2020, Çarşamba 17:42

Fitch Direktörü Aurelien Mourgues Türkiye'de tahsili gecikmiş alacaklar rasyosunun yüzde 6,5'e kadar yükselececeğini öngördüklerini belirtti.

Fitch’in Türk bankacılık sektörünü hakkında yayınladığı raporunu Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Mourgues rapor hakkında şunları söyledi:

Varlık kalitesi göstergelerinde 2021’de kötüleşme olacağını düşünüyoruz ve kötüleşme düzenleyici anlamda kredi sınıflandırılmasında tanınan esneklik çekildiği zaman daha da görünür hale gelecek. Bu sırada hükümet teşvikleri de azalacak. Kredilerde 2021’de vadesi gelenlerin öteleneceğini düşünüyoruz. Biz aslında çok büyük bir varlık kalitesi kötüleşmesi değil sınırlı bir kötüleşme olmasını bekliyoruz. Tahsili gecikmiş alacaklar rasyosunun yaklaşık yüzde 5-6.5’e çıkması beklentisindeyiz. Yeniden yapılandırılan kredilerin de oranını gözlemleyeceğiz. Bu oranın artacağını düşünüyoruz.

2020’nin ilk 9 ayında raporlanan varlık kalitesi metrikleri olumlu bir trend olduğunu gösterdi bize. 2020'deki göstergelerin kredilerin ötelenmesiyle olumlu seyrettiğini düşünüyoruz. Sektörde çok fazla kredi genişlemesi oldu ve bu KGF teşvikleri ile desteklenen bir durumdu ancak risklerin yüksek olduğu görüşündeyiz. Döviz cinsi borçların da baskı uyguladığının farkındayız. TL’de yaşanan değer kaybının da baskı uygulayacağını düşünüyoruz.

Maliyet riski 2020’nin ilk çeyreğinde zirvesini gördü ve tarihsel seviyelerin altında kaldı. Bankalar önden yüklemeli olarak karşılıklarını ayırdılar çünkü varlık kalitesinin kötüleşmesini bekliyordu bankalar. Ayrıca önden yüklemeli bir provizyon modeli oluşturmaya çalıştılar. 2021 yılında maliyet risklerinin yüksek kalmasını bekliyoruz. Bu yıl gördüğümüz zirvenin altında kalacaktır.

Biz genel olarak bankaların takipteki alacaklarında grup 2’den grup 3 kredilerine geçiş olduğunu görüyoruz. Endişeli olduğumuz nokta grup 2 kredilerindeki yeniden yapılandırma, sektördeki kredilere baktığımız zaman eylül ayında biraz yüksek kaldığını gördük. Sektör yoğunlaşmasına bakıldığında grup 2 kredilerinin yoğunlaştığı emlak, enerji, turizm gibi sektörlerde biraz artış görülebilir.