Advertisement
HABERLER ABONE OL

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Köksal hisse senedi piyasasındaki yatırımcı sayısının 2 milyonu aşmasını değerlendirdi.

Bloomberg HT’ye konuşan Köksal, hisse senedi piyasasına olan ilgiliyi olumlu karşıladığını ve yatırımcıların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Vatandaşların enflasyona karşı parasını korumak için başka yatırım araçları tercih etmesini hisse senetleri piyasasına olan ilgiyi arttırdığını belirten Köksal, yastık altındaki varlıkların sisteme katılması gerektiğinin altını çizdi.

Köksal’ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle;

Hisse senetleri piyasasına artan ilgiyi çok olumlu değerlendiriyorum ama yatırımcıların çok dikkatli olması gerektiğini de söylemek zorunda olduğumu düşünüyorum. İlginin sebebi reel faizlerin çok düşmüş olması, çünkü Türk halkı yatırımlarının birçoğunu TL mevduatta değerlendiriyor. Yıl boyunca faizler yüzde 8-9’lara düştü. Vatandaş da enflasyon oranının bunun çok üzerinde olduğunu bildiğinden parasını enflasyona karşı korumak için başka yatırım araçlarına yöneldi. Dolar ve altına ciddi bir kayış oldu ve bir miktar da hisse senetlerine geldi. Hisse senetleri piyasasının da iyi performans göstermesi de biraz daha destekledi ve yatırımcı sayısı arttı.

Bu sene için bu kadar hızlı devam edeceğini düşünmüyorum ama devam etmesinin de sağlıklı olacağını da düşünüyorum. Merkez Bankası 6 ayda bir hane halkı finansal varlıklar raporu diye bir rapor yayınlıyor. En son Eylül ayında çıktı; orada vatandaşta 107 milyar dolar civarında Döviz mevduatı var, onun biraz üzerinde TL mevduatı var ve maalesef yastık altında da o kadar varlık var. Asıl mücadele etmemiz gereken şey bu yastık altındaki varlıkları sisteme katmak. Bunun içinde yatırımcının sisteme güvenmesi ve sisteme geldiğinde getiri alacağına inanması gerekiyor. Hisse senetlerinin de 2020’de raporda 70 milyar liradan 164 milyar liraya çıktığını görüyoruz. Yani yüzde 133 gibi bir artış olmuş.

Vatandaşlarımızın hisse senedi hesabı açmasına seviniyoruz ama asıl yapmaları gereken yatırım fonları üzerinden yatırım yapmak istemeleri çünkü Borsaya girip herhangi bir hisse senedi çeşit günlük alım satım yapmak çok zordur. Hisse senedi yatırımlarına gelmeleri olumlu herkesin yapması lazım ama bunu doğru yapması lazım. Bir anda yapmaması, zamana yayması lazım ve tercihen iyi yönetilen yatırım fonları üzerinden yapması lazım.