Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ford Motor, elektrikli araç için harcamalarını yüzde 36 artırarak 30 milyar dolara çıkaracaklarını ve 2030 yılına kadar çıkaracakları 10 modelden 4’ünün elektrikli olmasını planladıklarını söyledi.

Yayımlanan bildiride, tüm gelirin araç satışlarından sağlandığı tek işlem temelli iş modelini bırakmasının 2023’e kadar şirketin faaliyet kârlılığını yüzde 8 artırmasının beklendiği belirtiliyor.

Ford CEO’su Jim Farley ise bildiride “Bu atılım Henry Ford’un Model T’yi çıkarmasından beri yakaladığımız en büyük büyüme ve değer yaratma fırsatı. Biz de buna iki elle sarılıyoruz” dedi.

Ford'un elektrikli araç stratejisi Türkiye'ye de yansımıştı

Ford'un küresel düzeyde elektrikli araç strajetisi Ford Otosan'ın yatırım planlarıyla Türkiye'de de etkisini göstermişti.

Ford Motor Company ve Volkswagen AG arasında 2018 yılından bu yana devam eden iş birliği planları çerçevesinde 1 tonluk orta ticari aracın ortak üretimi için anlaşıldığı duyurulmuştu.

Bu kapsamda, Ford Otosan ile Ford Motor Company arasında bu projeyi gerçekleştirmek amacıyla 1T Cargo Van Fason Üretim ve Tedarik Anlaşması, Yedek Parça Tedarik Anlaşması, Teknoloji ve Üretim Lisans Çerçeve Anlaşması ve ona bağlı olan Araç Programı Ürün Lisans Spesifikasyonları Ek Anlaşması imzalanmıştı.

İlgili anlaşmalar uyarınca proje kapsamındaki 1 tonluk orta ticari araç ‘Yeni Nesil Ford Transit Custom' ailesinin dizel, şarj edilebilir hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) ve tam elektrikli versiyonlarının Ford Otosan tarafından Kocaeli Fabrikalarında 2023 yılının ilk yarısından itibaren kademeli olarak ve çoğu ihracata yönelik olacak şekilde üretilmesi öngörülüyor.

Söz konusu yatırım, Ford Otosan tarafından 4 Aralık 2020 tarihinde duyurulan Yeni Nesil Ticari Araç Projeleri ile ilgili ürün çeşitlendirme ve tevsi yatırımları için alınan ve Ford Otosan'ın kapasitesini toplam 650 bin adede çıkartan 20,5 milyar TL'lik Proje Bazlı Devlet Yardımı kapsamında gerçekleştirilecek.