Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Formula 1 ekonomiye katkı sağlar mı?

Formula 1 ekonomiye katkı sağlar mı?

Formula 1 düzenlendiği ülkelerin ekonomisine nasıl bir katkı sağlıyor?

Giriş: 13 Kasım 2020, Cuma 15:22
Güncelleme: 13 Kasım 2020, Cuma 15:33

Formula 1 gibi spor organizasyonlarının düzenlendiği ülkelerde dolaylı olarak bir ekonomik canlanma yaşandığı, turizmin ve yatırımların artmasıyla birlikte de ülkelerin ekonomik kalkınmasında bu etkinliklerin önemli rolü olduğu düşünülüyor.

Borsa İstanbul’da ise gong perşembe günü 9 yıl aradan sonra Türkiye’de düzenlenen Formula 1 için çaldı.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla Formula 1’in yeniden Türkiye’ye dönmüş olmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ülkemizde de bu tarz otomobil yarışlarını canlandırmak ve geliştirmek için çok adımlar atıldı. Fakat bu seviyede motor sporları ancak 2005 yılında ülkemize nasip oldu. Şimdi tekrar ikinci defa bu fırsatı elde etmiş olduk.” dedi.

Azerbaycan ekonomisine 4 senede 506 milyon dolar katkı

ABD’de the Circuit of the Marica (COTA) parkurunda düzenlenen yarışın 2012-2015 yılları arsında ekonomiye bölgesel olarak 2.8 milyar dolar katkı sağladığı düşünülüyor.

PriceWaterhouseCoopers’ın yayımladığı bir araştırma raporunda ise Azerbaycan’da 2016 yılında düzenlenmeye başlanan Formula 1 yarışlarının geçtiğimiz dört sene içerisinde ülke ekonomisine 506.3 milyon dolar değer kattığı belirtiliyor.

Rapora göre, Bakü'deki turizm endüstrisine doğrudan katkı sağlayan Formula 1, dört yılda 73.8 milyon dolar gelir sağladı. Aynı süre zarfında tüm sektörlerde gerçekleşen doğrudan harcamaların toplamıysa 300.6 milyon dolara ulaşıyor.

İnşaat, imalat, finans ve sosyal servisler sektörleri düşünüldüğünde ise Formula 1'in getirdiği dolaylı yatırımlar 205.7 milyon dolara kadar çıkıyor.

Azerbaycan Grand Prix'sini 2018 yılında küresel çapta 82.3 milyon kişi izlerken 2019 yılında bu rakam yüzde 10 artış göstererek 90.2 milyon izleyiciye ulaştı.

F1'in yıllık geliri 1.5 milyar dolardan fazla

Formula 1’in ekonomik olarak geliri 2011 yılında 1.5 milyar doları aşarken bunun büyük bir kısmı şirket ve marka anlaşmalarından, televizyon yayınlarından, sponsorluklardan ve yarış ücretlerinden elde edildi.

Peki Formula 1’in sağladığı kalkınma ne kadar gerçekçi?

Rasmus K. Storm, Tor Georg Jakobsen & Christian Gjersing Nielsen’ın “Formula 1’in Avrupa’daki bölgesel ekonomilere etkisi” isimli makalesinde dayanıklı regresyon tekniği kullanılarak oluşturulan modele göre Formula 1’e ev sahipliği yapmanını yerel ekonomiye bir etkisi bulunmuyor.

Model, düzenlenen spor etkinliklerinin çoğu zaman negatif etkisinin daha ağırlıkta olduğuna değinirken bunun verimsiz bir şekilde harcanan kamu bütçesinden kaynaklanıyor olabileceğini vurguluyor.

Cumhurbaşkanlığından yatırım çağrısı

Formula 1 DHL Türkiye Grand Prix 2020'de "founding partner" olarak tanımlanan ve ana destekçiler arasında yer alan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, 5 ayrı kıtadan 500 milyon tekil, toplamda ise 2 milyarı aşan izleyiciye sahip organizasyon aracılığıyla uluslararası yatırımcıya seslenecek.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, 9 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde İstanbul’a dönen Formula 1 organizasyonunun önemli bir fırsat olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesiyle Formula 1’e tekrar ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Formula 1 ekosisteminde Fortune 500 sıralamasında 40, Forbes Top 100 sıralamasında 11 marka yer alıyor. Organizasyonun hedef kitlesi içerisindeki küresel iş çevrelerini göz önünde bulundurarak tanıtım çalışmalarımıza Formula 1’i de dâhil ettik.”