Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa Merkez Bankası'nın tahminine göre Fransa ekonomisi yılın ilk çeyreğinde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en sert küçülmeyi gerçekleştirdi. Yılın geri kalanı için görünüm ise, koronavirüsün yayılmasının önüne geçilmesi için konulan sınırlamalardan dolayı önemli ölçüde kötüleşiyor.

Merkez bankasının Fransa ekonomisine yönelik yüzde 6'lık küçülme tahmini Avrupa ekonomilerinde arz ve talebin eş zamanlı çöküşünden kaynaklı şokun şiddetini gösteriyor. GSYİH'de bir çeyrekten diğerine böylesine bir düşüş ancak Mayıs 1968 grevi civarında yaşanan yüzde 5.3'lük gerilemeyle kıyaslanabilir.

Ülkenin istatistik ajansı Insee gibi, Fransa Merkez Bankası da kargaşayı değerlendirebilmek için ölçüm yöntemini değiştirmek durumunda kaldı. 8,500 işletme ile gerçekleştirdiği aylık anketin sonuçlarını doğrulamak için kredi kartı aktarımları ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları da dahil olmak üzere yüksek hızlı verileri kullandı.

Sanayide en sert düşüşü otomotiv ve makine imalatı sektörleri kaydederken, hizmet sektöründe oteller ve restoranlar en fazla darbeyi aldı. Genel olarak merkez bankası bir haftalık kısıtlamalardan kaynaklı faaliyet düşüşünün yüzde 32 civarında olduğunu belirtti. Insee ise yüzde 35 seviyesinde tahmin ediyor. Ayrıca bankanın tahminine göre Fransa'da fabrikalar yüzde 56 kapasiteyle rekor düşük seviyede çalışıyor. Söz konusu oran Şubat'ta yüzde 78 idi.

Fransa Merkez Bankası kısıtlamaların iki hafta sürmesinin 2020 GSYİH'sini yüzde 1.5 azaltacağını belirtti. Ancak banka, işletmeler ve tüketicilerin daha uzun bir kapanma benimsemiş olabileceklerinden dolayı gerçek üretim kaybının daha farklı olabileceği uyarısında bulundu.