Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Afrika Merkez Bankası, koronavirüsün yayılmasını engellemek için ülke çapında alınan kısıtlayıcı tedbirlerin ekonomik faaliyeti durma noktasına getirmesi ile birlikte resesyonun daha da derinleşmesinin beklenmesi sonrası, ekonomiye destek sağlamak için üst üste dördüncü kez faiz indirimine gitti.

Başkan Lesetja Kganyago, Perşembe günü yaptığı açıklamada, para politikası komitesinin gösterge repo faizini yüzde 4.25'ten yüzde 3.75 seviyesine indirme kararı aldığını kaydetti. Bu, uygulamaya koyulduğu 1998'den bu yana en düşük faiz seviyesini işaret ediyor. Komitenin 5 üyesinden üçü 50 baz puanlık indirim yönünde oy kullanırken, ikisi gevşemenin 25 baz puan olmasını istedi. Bloomberg'in anketine katılan 20 ekonomistin biri hariç tümü Banka'nın faiz indirimine gideceği tahmininde bulundu ve tahminler 25 ila 100 baz puan arasındaydı.

Merkez bankası, 27 Mart'ta başlatılan kısıtlamaların etkilerinden dolayı, ekonominin 2020 yılında yüzde 7 daralacağını öngördü ve bu tahmin önceki yüzde 6.1'lik daralma öngörüsünden daha da kötüydü. Kganyago, üretimin gelecek yıl yüzde 3.8 artabileceğini kaydetti.

Banka ayrıca enflasyon beklentileri hedef bandının orta noktası olan yüzde 4.5 seviyesine çıpalamayı tercih ediyor ve tüketici enflasyonunun bu yıl ortalama yüzde 3.4 çıkması bekleniyor. Daha önceki tahmin yüzde 3.6 seviyesindeydi. Banka, ortalama enflasyonunun gelecek yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5 ile zirve yapacağını ve en azından 2022'nin sonuna dek bant içinde kalacağını kaydetti.