Bloomberght
Bloomberg HT Haberler G20 okyanuslardaki plastik atıklarla mücadele edecek

G20 okyanuslardaki plastik atıklarla mücadele edecek

G20, Asya'da artan petrokimya üretimine karşı okyanuslardaki plastik atıklarla mücadele edecek

Giriş: 13 Haziran 2019, Perşembe 22:01
Güncelleme: 13 Haziran 2019, Perşembe 22:01

Japonya, bu ay Osaka kentinde gerçekleştirilecek G20 Zirvesi'nde okyanuslardaki plastik atıkların azatılması konusunun öncelikli olarak ele alınmasını istiyor.

Plastik atık dolu kumsalların ve ölü deniz hayvanlarının sindirim sistemlerindeki plastik atık görüntüleri oldukça tepki çekince Afrika'da en az 24 ülke plastik torba kullanmına yasak getirdi. AB, çubuklar, çatallar ve bıçaklar dahil olmak üzere 10 adet tek kullanımlık plastik parçayı 2021 yılına kadar yasakladı, ayrıca, 2030 yılına kadar geri dönüştürülebilen en büyük plastik atık kaynağı olan tüm plastik ambalajları da hedefine aldı.

Bu tür uygulamalar, özellikle Asya'da, daha fazla plastik ve diğer petrokimya ürünleri üretmek için kurulan yeni tesislere de dikkat çekmesi adına son derece önemli görülüyor.

Plastik kirliliğinin azaltılması, dünyanın en büyük malzeme üreticisi olan Asya'daki atıklar konusunda bir öncelik olmuş durumda.

G20 zirvesine ev sahipliği yapacak olan Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ülkesinin dünyaya biyolojik parçalanabilirler ve diğer yenilikler de dahil olmak üzere denizlerdeki plastik çöpü azaltma konusunda liderlik etmek istediğini söyledi.

Japonya, plastik atıklarıyla büyük bir deniz kirleticisi ülke olmasa da, ABD’den sonra kişi başına düşen dünyanın 2 numaralı plastik ambalaj tüketicisi.

Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, dünya 2015 yılında yaklaşık 380 milyon ton plastik üretti. Dünya Bankası'nın açıkladığı veriye göre ise insanlar2016 yılında 242 milyon ton plastik atık üretti.

Plastik atıkların yaklaşık %55'i 2015 yılında atıldı, %25'i yakıldı ve %20'si geri dönüştürüldü. Ancak,, Science Advances'ın çalışmasına göre plastik 1950'lerde tüketici kullanımına girdiğinden bu yana toplam atığın sadece% 9'u geri dönüştürülmüş.

Gelecek süreçte plastik üretimi, özellikle Asya'da artacak gibi görünüyor. Bölgede önde gelen petrol şirketleri milyarlarca doları petrokimya tesislerine aktarmayı sürdürüyor.

Reuters