Advertisement
HABERLER ABONE OL

BBVA'nın Garanti Bankası'nda kalan tüm paylara talip olması bankacılık sektörünü de aşan bir etki gösterdi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Recep Baştuğ, BBVA'nın teklifinin detaylarını değerlendirmek için Bloomberg HT yayınına katıldı.

Baştuğ'un açıklamalarında öne çıkan noktalar şunlar oldu:

BBVA Türkiye'ye 2011 yılında girdi. O günkü alım değeriyle 9 milyar dolarlık bir satın alım yaptı. Şu an itibariyle BBVA Türkiye'nin en büyük yabancı sermaye yatırımcısı konumunda. Dolayısıyla BBVA yeni bir yatırımcı değil. Yatırımını büyüterek devam ettiriyor.

Burada hepimizin görmesi gereken şey şu: Türkiye'de çok kıymetli varlıklar var. Garanti BBVA da bunların başında geliyor. BBVA kendi yatırımına, kendi şirketine sahip çıktı.

Türkiye'de günlük çalkantılar olabilir, inişler de çıkışlar da yaşanabilir ama unutmamamız gereken şey şu, çok değerli varlıklarımız var. Benim bankamın sermayedarı da bunun gayet farkında.

İlgili haberler

Burada alınan karar sadece bizimle alakalı değil. Bu, ülkeye duyulan güveni gösterir. Avrupa'nın en büyük bankalarından birisi ülkenin uzun vadeli görünümüne yatırım yapmıştır. Bugün bizimle birlikte tüm banka hisseleri yüzde 10 yukarıda. Borsa yüzde 4 yukarıda. Yani bizim böyle güzel şeylere ihtiyacımız varmış. Zamanlama olarak da hem de hacim olarak çok önemli bir yatırımdır.

"İzin alındıktan sonra 6 gün içinde başlayacak, maksimum 20 günde bitecek"

Garanti BBVA özel bankalar arasında birçok üründe pazar lideri. Bu performansın katkısı olmuştur. Ama bunun katkısı görece olarak düşüktür. Çünkü banka yapısal olarak çok sağlam ve sağlıklı bir banka.

Bence sermayedarın bu kararı almasının bir nedeni de çalışanların performansıdır. Bu banka sektörün öncü bankalarından biri olmuştur. Bu performansın sürdürülebilir olduğunu da göstermişti.

Çalışanının yarattığı katma değer sermayedarın bu kararı alırken elini rahatlatmıştır.

İlgili regülatörlerden izin alındıktan sonra 6 gün içinde başlanacak, maksimum 20 gün içinde işlem bitirilecek. Her bir pay için 12,20 TL teklif edilecek.

Garanti için çekirdek sermayeye bir etkisi yok, ama BBVA tarafına negatif etkisi olacak. Bunu da zaten açıklamayla duyurdular.

BBVA'dan 2,25 milyar euroluk teklif

BBVA, Garanti’de kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi.

BBVA, kalan Garanti hisseleri için hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirledi. Gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL, (yaklaşık 2,25 milyar euro) ödeme yapılacak.

Pay alım teklif fiyatı 12 Kasım 2021’de borsada oluşan fiyatından yüzde 15 primli olarak belirlendi.