Geçmişteki virüs salgınları, borsalarda daha fazla düşüşe işaret ediyor
Citi, 2003'teki SARS hastalığı ve 6 yıl önceki Ebola salgınının S&P 500 Endeksinde % 6 ve % 13 düşüşüne neden olduğunu bildirdi
Çin'de ortaya çıkan ve birçok kişinin ölümüne yol açan koronavirüsü nedeniyle ABD'de Dow Jones Endeksi Ağustos'tan beri en büyük kaybını gerçekleştirdi. Geçmiş yıllardaki benzer vakalara bakılırsa, daha fazla düşüş de olabilir.
Citi'nin ABD hisse senedi birimi müdürü Tobias Levkovich Ebola hastalığının görüldüğü Ocak - Mart 2003'te ve SARS virüsünün görüldüğü Aralık 2013 - Şubat 2014 döneminde S&P 500 Endeksi'nin sırasıyla % 6 ve 13 değer kaybettiğini söyledi.
Çin’de koronavirüs salgınında can kaybı 132’ye, salgından etkilenen kişi sayısı 5 bin 974’e yükseldi. Virüs dünyanın farklı bölgelerinde de görülmeye başlandı. S&P 500, 21 Ocak'taki kapanışından bu yana da yaklaşık % 2.6 oranında değer kaybetti.
EN BÜYÜK KAYIPLAR TEKNOLOJİDE
Citi analistlerine göre SARS virüsü döneminde S&P 500 Endeksi'nde 11 sektörün hepsi düşerken bilişim teknolojileri ve iletişim hizmetleri sırasıyla % 14 ve 26 oranında düştü. Çin'in birçok Amerikalı teknoloji firmasının önemli imalatçısı olması nedeniyle en büyük düşüş bu sektörlerde görüldü.
En kötü performans gösteren diğer bir sektör ise % 16 ile finans oldu.
Levkovich ABD ekonomisinin ve piyasanın daha içeriye odaklı olduğunu belirterek "Çin'deki haberler nedeniyle ABD'de büyük bir yavaşlama beklemiyoruz. Ancak bu yakın zamanda hisselerde düşüşün devam etmeyeceği anlamına da gelmiyor" diye konuştu.